Crosstrainer maakt geluid – hoe los je dat op?

Gepubliceerd door Cornelis op

Heb je de laatste tijd ook wel al eens gedacht dat jouw crosstrainer een vreemd geluid maakt? Dacht je tot nu toe steeds dat het aan jou lag, maar gaat dit lawaai niet meer weg?

Dan is de kans vrij groot dat er iets mis is.

In dit artikel kom je te weten wat er zoal mis kan zijn als je crosstrainer lawaai maakt en hoe je dit kunt oplossen.

Crosstrainer maakt tikkend geluid

Een van de meest voorkomende problemen die crosstrainer eigenaars ervaren, is dat hun crosstrainer plots een tikkend geluid maakt.

In veel gevallen begint het geluid zeer subtiel, maar wordt het na verloop van tijd wel een beetje duidelijker. Ook blijft het geluidsniveau na een tijd constant, dus het wordt niet meer erger.

Ik kan je alvast geruststellen, want er is waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand.

Er zit waarschijnlijk binnenin een kabeltje tegen het vliegwiel aan te duwen. Telkens je een beweging maakt, wordt het kabeltje weggeduwd van het vliegwiel en valt het er opnieuw tegen.

Gelukkig kan je dit probleem makkelijk zelf verhelpen en moet je daarvoor geen dure installateur laten komen.

Door middel van het juiste gereedschap kan je voorzichtig de behuizing van het toestel verwijderen.

Voor je dat doet, raad ik je ten zeerste aan om eerst de stekker uit te trekken, en je ervan te verzekeren dat er niemand per ongeluk gaat opstaan.

In de meeste gevallen zie je al snel welk kabeltje het probleem veroorzaakt. Je kunt ofwel de kabel een beetje wegduwen van het vliegwiel, maar dan is er een grote kans dat het probleem ooit terugkomt.

Een tweede oplossing die je kunt overwegen, is om de kabel binnenin vast te plakken met wat tape.

Het goede nieuws is, dat een losse kabel meestal geen onherstelbare schade veroorzaakt.

Crosstrainer kraakt

Een tweede probleem dat je kunt hebben, is dat de crosstrainer een krakend geluid maakt. In dat geval is de kans erg groot dat er een schroef te los of te vast is aangedraaid.

Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat je onmiddellijk stopt met erop te sporten. Anders is het mogelijk dat er onherstelbare schade optreedt.

Het beste wat je op dat moment kunt doen, is de behuizing losmaken en alle schroeven even controleren. Een schroef die te los zit, zal je makkelijk kunnen vinden, maar meestal komt dit probleem voor als de schroef te vast zit.

In dat geval kan je ze best allemaal opnieuw een beetje losser draaien en vervolgens ze tot net tegen het weerstandspunt schroeven.

Een crosstrainer piept en kraakt normaal gezien wanneer je met een te losse schroef te maken hebt. Door de speling omheen de schroef, treedt er wrijving op.

In het begin kan dat geen kwaad, maar als je blijft verder sporten zonder iets te doen, dan kunnen sommige onderdelen breken of ontstaan er inwendige barsten.

Crosstrainer piept

Heb je last van een piepende crosstrainer, die verder geen krakende geluiden maakt?

Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij het smeren.

In een crosstrainer zitten veel bewegende onderdelen, die over elkaar moeten kunnen bewegen. Om dat mogelijk te maken, maakt men gebruik van olie, net zoals bij een auto.

Om dit probleem snel te verhelpen, kan je gebruik maken van een zogenaamde siliconenspray. Gebruik in geen geval gewone olie, want dat is niet goed voor de onderdelen van je toestel.

Door de bewegende delen in te strijken met deze spray, zou het probleem verholpen moeten zijn.

Ook hier weer geldt, dat er normaal gezien geen blijvende schade zal optreden, zolang je het probleem maar op tijd aanpakt.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *