Crosstrainer of roeitrainer – Eerlijke vergelijking

Gepubliceerd door Cornelis op

roeitrainer-vs-crosstrainer

Een fitnessapparaat in huis biedt je ontelbaar veel voordelen. Je kunt sporten wanneer je maar wilt en bent niet gebonden aan openingstijden.

Ook hoef je niet bang te zijn dat jouw favoriete apparaat bezet is en kun je jouw eigen muziek luisteren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Niet voor niets wordt thuis sporten steeds populairder. Echter heb je het misschien al gemerkt; het aanbod fitnessapparatuur is groot en divers.

Twee apparaten die enorm goed in de smaak vallen bij het grote publiek zijn de crosstrainer en roeitrainer. In dit artikel maken we een vergelijking tussen deze twee.

Ondanks het feit dat onze website over crosstrainers gaat, maken we een objectieve en eerlijke vergelijking. Ik raad je dus aan om dit artikel even te lezen als jij nog twijfelt welke het beste bij jou past.

Crosstrainer vs Roeitrainer: in het kort

De crosstrainer en roeitrainer hebben als overeenkomst dat je op beide apparaten het gehele lichaam aan het werkt zet.

Bij andere apparaten zoals de loopband en de hometrainer train je voornamelijk je benen, terwijl op de cross- en roeitrainer ook je onderlichaam aan bod komt.

Ook is het een overeenkomst dat je op beide geen schokbelasting ervaart en het dus een veilige manier van trainen is. Hierdoor zijn het bijvoorbeeld geschikte apparaten voor revalidatie.

De grote verschillen zitten ‘m in de manier van trainen. Op de roeitrainer maak je namelijk een heel ander soort beweging. Bovendien komt hier meer kracht van het bovenlichaam bij kijken.

Op de crosstrainer beweeg je ook jouw armen mee, maar hier hoef je minder kracht mee te zetten. Bij de roeimachine is het essentieel om kracht te leveren vanuit het bovenlichaam.

Vanzelfsprekend is dit apparaat dus beter voor krachtopbouw.

De roeimachine is ontwikkeld om het echte roeien te simuleren, terwijl de crosstrainer gemaakt is om hardlopen te simuleren.

Dit maakt de roeitrainer dan ook geschikter voor intensieve trainingen, terwijl de crosstrainer juist geschikter is voor duurtrainingen op gematigde intensiteit.

Waarmee verbrand ik het meeste calorieën?

Het calorieverbruik hangt allereerst uiteraard af de weerstand en snelheid waarop je traint. Ook verschilt het per persoon.

Mede hierom kunnen we jou geen exacte getallen geven. Wel is het zo dat je op de roeitrainer gemiddeld gezien net wat meer kcal verbrandt.

Tenminste, het calorieverbruik per uur ligt hoger. Wel is het zo dat je een roeitraining over het algemeen wat minder lang volhoudt, aangezien het meer kracht vergt.

Welke is beter voor trainen met apps?

Op de hometrainer en loopband is trainen met apps ondertussen bijna de normaalste zaak van de wereld geworden.

Op de cross- en roeitrainer is dit momenteel nog even wat anders. Op de roeitrainer staat trainen met apps nog in de kinderschoenen. Slechts een paar roeimachines maken dit mogelijk.

Voor de crosstrainer geldt eigenlijk hetzelfde. Toch zijn er aanzienlijk meer crosstrainers waarop dit mogelijk is. We zien steeds meer nieuwe crosstrainers op de markt verschijnen die je kunt verbinden met apps.

Je kunt dan trainen met apps zoals Zwift, Kinomap en iConsole+, om vervolgens virtuele routes te lopen. Jouw karakter zie je dan op het scherm. Wanneer je een heuvel tegenkomt zal ook de weerstand op het apparaat toenemen.

Op de roeitrainer is het lastiger om een virtuele route interactief te maken, aangezien dit op het water plaatsvindt. We verwachten echter dat het niet meer lang zal duren voordat de mogelijkheden op de roeitrainer groter worden.

Wat betreft de aanschafprijs

Qua aanschafprijs ontlopen de crosstrainer en roeitrainer elkaar niet veel. De aanschafprijs hangt helemaal af van het type roei- of crosstrainer dat je koopt.

Een roeitrainer met waterweerstand is bijvoorbeeld duurder dan eentje met een magnetische weerstand. Uiteraard zijn er ook verschillende soorten crosstrainers, in verschillende prijscategorieën.

We raden je dan ook aan om je beslissing niet te maken op basis van de prijs, maar op basis van welke het beste bij jou past.

Als het goed is heb je nu namelijk al een goed idee van welk apparaat het meest geschikt is voor jou.

Beste crosstrainer kopen

Kies jij voor een crosstrainer? Dan staat jou nu nog één ding te doen. En dat is de beste crosstrainer uitzoeken.

Zoals gezegd zijn ze er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Een goede crosstrainer is duurzaam, stabiel en biedt genoeg trainingsmogelijkheden in de vorm van programma’s.

Ook het gebruiksgemak en de lengtepas zijn allebei belangrijke aandachtspunten.

Klik op de knop hieronder voor het beste aanbod:Beste roeitrainer kopen

Kies je toch voor een roeitrainer? Ook dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de allerbeste koop. Een roeitrainer heb je met meerdere weerstandsystemen, in verschillende prijsklassen en voor verschillende type gebruikers.

Bij een roeitrainer is het belangrijk dat het toestel stabiel is, dat het zitje geruisloos over de rails gaat en dat de weerstand natuurlijk aanvoelt.

Klik op de knop hieronder om direct het beste aanbod te bekijken:Anderen bekeken ook:

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *