Focus Fitness Fox 4 – Eerlijke & diepgaande review

Gepubliceerd door Cornelis op

De Focus Fitness Fox 4 komt regelmatig terug. Op het internet krijg ik er reclame van, andere fitness fanaten spreken erover. Het werd tijd dat ik hem met mijn eigen ogen kon zien.

De Focus Fitness Fox 4 crosstrainer zou een speciaal apparaat moeten zijn. Of hij echt die ideale trainingsbuddy is zoals iedereen liet uitschijnen, dat heb ik zelf onderzocht.

focus-fitness-fox-4

In deze review lees je alles over mijn ervaringen met deze crosstrainer.

Het is zeker niet het eerste apparaat van Focus Fitness dat ik bespreek. Daardoor ben ik in de mogelijkheid om ze onderling te vergelijken.


Focus Fitness Fox 4: Alle eigenschappen op een rij 

Voor ik je kan vertellen over mijn ervaring met het toestel, zullen we eerst zijn belangrijkste eigenschappen overlopen.

Online specificaties lezen heeft weinig zin, maar ik zal je vertellen over zijn praktische eigenschappen

Focus Fitness 

Het merk van de crosstrainer zegt meestal ook wel iets over de kwaliteit ervan. Focus Fitness zou zeker geen onbekend merk meer mogen zijn.

Ze verkopen tegenwoordig reeds verschillende apparaten van meerdere types. Ze hebben zich niet specifiek gespecialiseerd in crosstrainers, maar ze beschikken wel over de nodige expertise.

Dit is dan ook niet hun eerste crosstrainer die ze op de markt brengen. 

glanzend-frame-crosstrainer

Tegenwoordig werkt Focus Fitness reeds samen met een groot team. Elke dag doen ze er alles aan om de sportervaring van gebruikers nog te verbeteren.

Gelukkig nemen ze ook de feedback van klanten ter oren. Bij het ontwikkelen van nieuwe toestellen, houden ze rekening met opmerkingen bij de vorige apparaten.

Daardoor slagen ze erin om steeds betere toestellen af te leveren. Ik heb dan ook alvast een goed oog op deze Focus Fitness Fox 4. 

Trainen zoals je dat graag doet 

Niemand traint op dezelfde manier, zoveel is duidelijk. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, iedereen heeft persoonlijke grenzen.

Daarnaast verschillen ook de doelstellingen van sporters. Sommigen doen aan fitness om gewicht te verliezen, anderen willen voornamelijk spieren kweken.

Daarnaast zijn er ook nog de mensen die sporten om hun hoofd leeg te maken, of gewoon om fit te blijven. Net daarom is het zo belangrijk dat je ook op je eigen manier kunt sporten. 

De Focus Fitness Fox 4 crosstrainer beschikt over 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

De programma’s zelf variëren heel erg: sommige zijn om te trainen op interval, andere op helling.

Op die manier kan iedereen lekker zijn eigen ding doen. Voor het manuele programma, zijn er ook nog eens 16 weerstandsniveaus beschikbaar.

trainingscomputer-fox-fitness-fox-4

Zo kan je zelf bepalen hoe zwaar de training wordt. De Focus Fitness Fox 4 is echt uniek in zijn soort, net omwille van deze mogelijkheden. 

Ook beschikt deze crosstrainer over hulpmiddelen om je trainingsdoelen te behalen.

Zo kan je bijvoorbeeld ook sporten op basis van je hartslag. In dat geval is het niet het programma dat bepaald hoe intensief je training is, maar wel je lichaam. Iemand die zichzelf voordoet, zal een te hoge hartslag ontwikkelen.

Op basis van hartslagsensoren kan deze crosstrainer dat ook registreren. Vervolgens stelt hij de weerstand naar beneden bij. Ook omgekeerd werkt dit snufje.

Is de training een beetje te rustig voor jou, dan zal je hartslag lager zijn dan een bepaald niveau.

Daarop zal de crosstrainer automatisch de weerstand verhogen. Zo moet jij meer moeite doen en zal je hartslag stijgen.


Het vliegwiel van naderbij bekeken 

Bij heel wat crosstrainers, zit het vliegwiel achteraan geplaatst. Bij deze Focus Fitness Fox 4 zit het echter aan de voorzijde.

Je zou kunnen denken dat de locatie van het vliegwiel geen impact heeft op de prestaties. Het omgekeerde is waar, want een vliegwiel aan de voorzijde zorgt voor meer loopcomfort.

Wanneer je erop sport, staan je voeten namelijk veel dichter bij elkaar. Hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe natuurlijker het aanvoelt.

Wanneer we gewoon lopen dan staan onze voeten 5 à 10 centimeter uit elkaar. Bij deze Focus Fitness Fox 4 is dat 9 centimeter. Een ideale maat dus. 

focus-fitness-fox-4-lengtepas

Daarnaast is er ook nog de kwaliteit van het vliegwiel. Het vliegwiel is een massa die door jouw bewegingen gaat roteren.

Hoe zwaarder het vliegwiel, des te lastiger het is om van start te gaan. Maar er is meer: eens je bezig bent, zorgt een zwaarder vliegwiel ook weer voor een meer natuurlijke beweging.

Alles blijft soepel doorgaan, waardoor je helemaal in de flow raakt.

Het vliegwiel van deze crosstrainer weegt 7 kilogram. Daarmee is het zeker niet van de zwaarste, maar het behoort alleszins wel tot de betere modellen. 

vliegwiel en frame focus fitness crosstrainer

In theorie zou deze crosstrainer dus alles in huis moeten hebben voor een goede training.

Of dat ook effectief zo is, kom je straks te weten. 

Mijn ervaringen met deze Focus Fitness Fox 4 

Nu je een beter beeld hebt van deze crosstrainer, kunnen we het hebben over persoonlijke perceptie.

Uiteraard is het niet zo, dat alles wat voor mij goed zit, ook noodzakelijk voor jou goed moet zijn.

Toch kan het relevant zijn om voor de aankoop enkele persoonlijke ervaringen te lezen.

Zo kan je jouw verwachtingen bijstellen en krijg je een beter beeld van wat je koopt. 

Montage en een eerste blik 

Waar ik zelf altijd een beetje voor vrees, is de montage. Ik ben niet zo’n handige klusser en sommige handleidingen zijn gewoonweg te beknopt.

Achteraf gezien waren mijn zorgen voor niets nodig, want de montage verliep vlot en vlekkeloos.

De bijgeleverde handleiding bevatte alle nodig elementen. Ook kon ik de stappen goed volgen, want ze waren vrij intuïtief ingedeeld.

Kwaliteit komt wel degelijk met een prijs en dan heb ik het niet over de monetaire prijs.

Het toestel weegt wel vrij veel, wat de installatie er niet makkelijker op maakt. Ik raad je aan om minstens met vier sterke handen eraan te werken. 

Toen de Focus Fitness Fox 4 crosstrainer in elkaar zat, kon ik ook het design eens goed bestuderen.

De foto’s die ik had gezien zagen er veelbelovend uit, maar je moet altijd afwachten.

focus-fitness-fox-4

Ik moet toegeven dat ik wel positief verrast was toen ik hem zag staan. De Focus Fitness Fox 4 ziet er in het echt zelfs nog beter uit dan op de foto.

Smaken en kleuren verschillen natuurlijk, maar persoonlijk ben ik weg van de rode accenten. Die geven het toestel een extreme en sportieve look.

Zo’n crosstrainer in huis halen, is net als een trofee. Je stelt hem graag tentoon en je wilt dat anderen hem ook gezien hebben.

Dat heeft trouwens niets met opscheppen te maken, maar wel met trots. 

Misschien nog wel relevant om op te merken: ik heb al gehoord dat deze Focus Fitness Fox 4 ook in andere kleuren verkocht zou worden, maar ik heb hem nog nergens gezien.

Volgens mij heeft het te maken met de versie die je koopt. In het begin waren er volgens mij blauwe accenten aanwezig. 

Wat de kwaliteit betreft..

Wanneer ik een fitnessapparaat koop, dan koop ik dat om decennialang te gebruiken.

In sommige gevallen durf ik wel eens te upgraden naar een nieuwer model, maar dan verkoop ik het oude weer.

Een kwalitatief toestel gaat lang mee en behoud een groot stuk van zijn waarde. Dat is de reden waarom ik ook veel belang hecht aan de kwaliteit van deze Focus Fitness Fox 4. 

Wanneer je nog maar gewoon naar het toestel kijkt, dan ziet het er al uit als een beest.

fox-4-vliegwiel

Daarmee bedoel ik dat je van veraf kunt zien dat deze crosstrainer gemaakt is van stevige robuuste materialen.

De buizen van het frame zijn dik en stevig, de pedalen voelen erg kwalitatief aan. Alles dat je maar zou kunnen wensen zit erop. 

fox-4-pedalen

Nog een belangrijke factor waaraan je de kwaliteit van een crosstrainer kunt herkennen, is zijn gewicht.

Je kunt het een beetje vergelijken met merkhorloges en slechte replica’s. Een kwalitatief horloge weegt vrij veel, terwijl een slechte replica zo licht is als een pluim.

Deze Focus Fitness Fox 4 weegt maar liefst 67 kilogram.

We weten ook dat het vliegwiel 7 kilogram weegt, dus we kunnen makkelijk berekenen dat de rest van het toestel om en bij de 60 kilogram weegt.

Uiteraard is dat gewicht niet alleen van het frame, maar toch grotendeels. Ook daaraan merk je dat ze kwalitatieve materialen hebben gebruikt. 

Samen met kwaliteit, gaat ook stabiliteit. Focus Fitness omschrijft deze crosstrainer als een apparaat voor intensief thuisgebruik.

fox-4-crosstrainer-onderkant

Wanneer je intensief wilt gaan sporten, dan moet de crosstrainer wel tegen een stootje kunnen.

Je mag nooit het gevoel krijgen dat hij begint te wiebelen of erger nog, dat hij gaat omvallen. Gelukkig was dat nooit het geval.


Comfort zoals nooit tevoren 

Ik heb al heel wat crosstrainers getest in mijn leven, dus het zou maar vreemd zijn mocht dit de allerbeste zijn.

Wat ik wel eerlijk kan zeggen, is dat dit één van de allerbeste crosstrainers is uit deze prijscategorie.

De Focus Fitness Fox 4 is zeker niet goedkoop, maar hij is wel nog steeds betaalbaar.

Voor ik hem in huis had, dacht ik dat ik een beetje teleurgesteld zou zijn.

Ik had namelijk erg hoge verwachtingen. Wonder boven wonder werden die ook nog eens ingewilligd. 

Dankzij de positie van het vliegwiel merk je duidelijk het comfort op tijdens de training. Mijn voeten stonden op een ideale afstand van elkaar.

voetsteunen-crosstrainer

Daardoor vergat ik zelfs bijna dat ik op een fitnessapparaat stond. Naast de positie van het vliegwiel, bepaalt ook de grote van de lengtepas het comfort.

Aangezien de lengtepas maar liefst 50 centimeter is, voelt dat voor mij ook ideaal aan.

Jammer genoeg heb je niet de mogelijkheid om de lengtepas te verstellen.  Dit hoeft niet per se een negatief punt te zijn, maar het was wel een mooi extraatje geweest. 

Waar Focus Fitness volgens mij ook goed in geslaagd is, is het ontwerpen van een ideale handgreep vorm.

Je zou kunnen denken dat de handgrepen op ieder toestel hetzelfde zijn, maar dat is niet zo.

Bij bijna elke crosstrainer die je test, is de positie toch net een beetje anders.

Bovendien zitten er vaak andere buigingen in. Ik houd persoonlijk erg van de comfortabele vorm van deze Focus Fitness Fox 4 handgrepen. 

 Nooit meer vervelen 

Waar ik tot nu toe nog niet al te veel aandacht aan heb besteed, zijn de trainingsprogramma’s.

Zelf train ik er persoonlijk wel graag mee, omdat ze je helpen bij het behalen van je doelen.

Deze Focus Fitness Fox 4 beschikt over maar liefst 12 programma’s, wat in mijn ogen meer dan voldoende is.

Bovendien zit er ook voldoende variatie in die programma’s. Je traint steeds voor een ander doel. 

Persoonlijk ben ik een hartstikke grote fan van het hartslagprogramma dat ik daarnet heb besproken. Ik merk gewoon dat zo’n programma me helpt om fitter te blijven, maar ook om gewicht te verliezen. 

Trainingsmogelijkheden biedt deze Focus Fitness Fox 4 crosstrainer zeker meer dan voldoende.

Ik had ergens gehoopt dat er ook een bluetooth module in verwerkt zat, maar dat is niet het geval.

Normaal gezien sport ik namelijk heel graag met apps. Na heel wat trainingen moet ik toch besluiten dat ik deze nog niet heb gemist.

Voor wie is deze crosstrainer geschikt? 

De Focus Fitness Fox 4 crosstrainer is geschikt voor iedereen die de sportschool in huis wil halen.

Het is een fantastisch apparaat dat geschikt is voor intensief thuisgebruik. Daarom kan menig sporter het zeker waarderen. 

Daarnaast ben ik er ook van overtuigd, dat deze Focus Fitness Fox 4 voldoende trainingsmogelijkheden biedt voor beginners.

Je hebt genoeg keuze tussen de verschillende programma’s. Daardoor vindt iedereen vast iets dat bij zich past.

Ook de 16 weerstandsniveaus zorgen ervoor dat je de training net zo lastig kunt maken als je zelf wil. 

Hoewel het echt een kwalitatief en stevig toestel is, denk ik persoonlijk niet dat het geschikt is voor commercieel gebruik. Eventueel voor één op één coaching kan het toestel wel dienen. 

Conclusie

Deze Focus Fitness Fox 4 is absoluut een veelbesproken apparaat. Na het zelf te ontdekken, snap ik ook helemaal waarom.

Net zoals anderen hem aan mij hadden aangeraden, zou ik hem nu ook durven aanraden aan jou.

Zeker voor zijn prijscategorie is het een top apparaat, waar de meesten zeker tevreden zullen mee zijn. 

Ik hoop dat je na het lezen van deze Focus Fitness Fox 4 review voldoende informatie hebt. Nu weet je precies wat de eigenschappen van het toestel zijn en wat ik ervan vind.

Mocht je nog meer informatie willen, of de Focus Fitness Fox 4 meteen willen bestellen, dan kan je terecht op de aankooppagina.

Klik even op de knop hieronder om direct de laagste prijs te bekijken:
Meer reviews:


Heb jij zelf ervaringen met de Fox 4? Laat het even weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Reviews

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *