Crosstrainer vs. Airbike: De belangrijkste verschillen

Gepubliceerd door Cornelis op

Kies je voor een crosstrainer of tóch voor een airbike? Beide toestellen hebben het nodige te bieden, maar zijn wel significant verschillend.

In dit artikel vind je de belangrijkste verschillen tussen een crosstrainer en airbike.

Crosstrainer vs. airbike: Belangrijkste verschillen

 CrosstrainerAirbike
BewegingLopende bewegingFietsende beweging
WeerstandInstelbaar via de consoleOp basis van de geleverde kracht
HoudingStaandZittend
Soort trainingDuurtrainingenIntensieve (korte) trainingen

De verschillen duidelijk in beeld

Twijfel je tussen een crosstrainer en een airbike? Kijk dan vooral even naar onderstaande video’s. In deze video’s zie je duidelijk de verschillen naar voren komen:


Beweging & houding

Het belangrijkste verschil tussen beide varianten is de beweging. Op een crosstrainer maak je een lopende beweging, vergelijkbaar met hardlopen. Je beweegt hierbij ook nog je armen.

Op een airbike maak je een fietsende beweging. Je kunt dit simpelweg met een normale hometrainer vergelijken, maar dan wel met veel weerstand.

De houding is bij beide apparaten dus ook anders. Op een crosstrainer sta je, terwijl je op een airbike zit. Wil je de juiste airbike vs. crosstrainer keuze maken? Bepaal dan vooral hoe je wilt bewegen en welke houding je aan wilt nemen.

Weerstand

De weerstand die je op beide apparaten ervaart, is ook significant anders.

Bij een crosstrainer heb je de beschikking over een console of display. Via deze console stel je eenvoudig de gewenste weerstand in. Met name bij een crosstrainer met veel weerstandsniveaus is dit ideaal.

Bij een airbike werkt dit volledig anders. Je kunt hierbij niet zelf de weerstand instellen.

Nee, de weerstand ontstaat door de hoeveelheid kracht die jij geeft. Des te meer kracht je geeft/zet, des te zwaarder de weerstand wordt. Je hebt hierdoor de totale invloed op de training die je uitvoert.

Soort training

Wat is nou de beste keuze? Dat hangt onder meer af van het soort training dat je uit wilt voeren.

Over het algemeen kun je een crosstrainer prima gebruiken voor duurtrainingen. Je kunt ‘m ook voor korte en intensieve trainingen gebruiken, maar daarvoor moet je wel de weerstand flink ophogen. Dat is niet bij elke crosstrainer mogelijk.

Een airbike gebruik je vooral voor de intensieve en korte trainingen. Deze trainingen staan ook wel te boek als een HIIT training. Zo’n training duurt kort maar is wel ontzettend pittig.

Wat is het beste apparaat voor conditie opbouwen?

Op dit gebied bestaat geen goed of fout. Beide apparaten zijn namelijk geschikt om conditie mee op te bouwen. Wat de beste keuze is, hangt vooral van je eigen gewenste trainingen af.

Wil je in een korte tijd meer conditie opbouwen? Dan lijkt een airbike net iets beter geschikt te zijn. Dat komt puur door de intensieve en korte trainingen die je op dit apparaat uit kunt voeren.

Wat is het beste apparaat voor krachttraining?

Beide apparaten ontlopen elkaar op dit gebied niet al te veel. Met beide apparaten kun je prima je beenspieren trainen.

Train je echter intensief op een crosstrainer? Dan train je ook nog je arm- en bilspieren. Op een airbike train je ook wel je armspieren, maar dat is afhankelijk van de weerstand. Of beter gezegd: van de kracht die je zelf levert.

Wil je je gehele lichaam trainen? Dan kun je ook eens naar een roeitrainer kijken.

Wat is voor jou het beste apparaat?

Voor zowel een crosstrainer als voor een airbike valt iets te zeggen. Wat het beste apparaat is, hangt vooral van je trainingsvoorkeuren af:

  • In welke houding wil je trainen? Wil je graag zittend of staand trainen? Dit is uiteraard van grote invloed op je uiteindelijke keuze.
  • Welke spiergroepen wil je trainen? Voor een full body workout lijkt een crosstrainer meer geschikt te zijn.
  • Op welke manier wil je trainen? Geef je de voorkeur aan duurtrainingen of juist aan korte en intensieve trainingen?
  • Welke trainingsdoelen stel je? Gaat het puur om het opbouwen van kracht? Of wil je ook flink aan je conditie werken?

Al met al is het een vrij lastige keuze. Zet daarom goed je voorkeuren op een rijtje en kijk – nogmaals – goed naar bovenstaande verschillen. Dat stelt je in staat om de juiste keuze te maken!


Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *