Crosstrainer of hometrainer?

Gepubliceerd door Cornelis op

Wil je graag in huis aan jouw conditie kunnen werken? Dan heb je op dit moment de keus uit meerdere fitnessapparaten.

Zo kun je voor een crosstrainer of voor een hometrainer kiezen. Beide apparaten lijken qua naamstelling op elkaar, maar is dat ook het geval qua mogelijkheden?

En wat zijn precies de verschillen tussen een hometrainer en een crosstrainer? In dit artikel vind je een uitgebreide vergelijking tussen beide fitnessapparaten.

Laten we allereerst het volgende vooropstellen: beide fitnessapparaten zijn behoorlijk populair. Met name voor mensen die thuis hun conditie op peil willen houden, bieden deze apparaten uitkomst.

Ook als je bijvoorbeeld met een revalidatie bezig bent, komt een crosstrainer en/of hometrainer prima van pas.

Wat is een hometrainer precies?

hometrainer_crosstrainer

Een hometrainer staat ook wel bekend als een fiets voor in huis. Dit is eigenlijk een fiets zonder ronddraaiende wielen. Je hebt echter wel pedalen, een zadel en een stuur tot jouw beschikking. Dankzij bijvoorbeeld weerstandsniveaus en een display is het erg interessant om met een hometrainer te trainen.

De bewegingen die je op een hometrainer maakt, zijn eigenlijk de ‘normale’ fietsende bewegingen. Je draait je benen rond, waarbij je dit uiteraard zo snel mogelijk wilt doen. In meerdere situaties komt dit fitnessapparaat in ieder geval prima van pas.

Wat is een crosstrainer precies?

schwinn_510e_sportsessie

Bij een crosstrainer ben je eigenlijk in jouw huis aan het langlaufen. Je maakt de beweging die men bij langlaufen ook maakt, waarbij je eigenlijk jouw lichaam gebruikt. Met jouw onderlichaam laat je de pedalen ronddraaien, terwijl je met jouw bovenlichaam de handvatten heen en weer beweegt.

Een belangrijk voordeel is dat je echt jouw hele lichaam traint. Een urenlange training op een crosstrainer kan dan ook als ‘erg intensief’ bestempeld worden. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat je een crosstrainer niet in alle situaties kunt gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Wat is nou beter; een hometrainer of een crosstrainer? Dat is een vraag die wij met enige regelmaat voorbij zien komen. Wij hebben daarom besloten om een uitgebreid antwoord op deze vraag te gaan geven. Om dat te doen, hebben wij onderstaande tabel opgesteld.

In deze tabel zie je aan de linkerkant bepaalde functies, doelen en eigenschappen. Aan de rechterkant zie je vervolgens of een hometrainer en/of een crosstrainer hier geschikt voor is. Aan de hand van deze tabel krijg je al direct een duidelijk beeld van de verschillen:

 HometrainerCrosstrainer
Geschikt om af te vallenJaJa
Geschikt om de conditie te verbeterenJaJa
Geschikt voor een full body workoutNeeJa
Geschikt voor revaliderenJaJa
Geschikt voor ouderenJaNee
Geschikte voor intensieve trainingenJaJa
Geschikt voor thuisgebruikJaJa

De belangrijkste verschillen zijn zichtbaar op het gebied van de workout. Indien je met een crosstrainer aan de slag gaat, train je echt jouw hele lichaam. Indien je met een hometrainer aan de slag gaat, train je alleen jouw onderlichaam.

Daarnaast wordt ook verondersteld dat je met een crosstrainer meer calorieën verbruikt. Dit komt doordat een gemiddelde training op een crosstrainer intensiever is.

Op een hometrainer zit je eigenlijk stil, terwijl jouw benen het werk doen. Op een crosstrainer moet je óók nog met jouw armen aan de slag. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat je op een crosstrainer meer zweet dan op een hometrainer.

Andere houding

Overigens is het ook zo dat je op beide apparaten een andere houding aanneemt. Op een hometrainer heb je immers een zittende houding, terwijl je op een crosstrainer een rechtopstaande houding aanneemt. Ook dit is bepalend voor de intensiviteit van de trainingen.

Andere techniek

Kan de techniek van een crosstrainer en van een hometrainer met elkaar vergeleken worden? Ja, eigenlijk wel. Beide apparaten hebben namelijk de beschikking over een vliegwiel.

Dit vliegwiel maakt ronddraaiende bewegingen, zodra jij in actie komt. Des te harder je fietst of op de crosstrainer ‘loopt’, des te sneller het vliegwiel ronddraait.

Wat is voor jou het beste apparaat?

crosstrainer-eentonig-nadeel

Wil jij graag aan jouw conditie werken? Of ben je mogelijk aan het revalideren? Of wil je op latere leeftijd nog steeds in beweging komen?

In al deze situaties kun je tussen een crosstrainer en een hometrainer kiezen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af.

  • Wil je vooral aan jouw conditie werken? Dan is een crosstrainer de betere keuze.
  • Wil je op een relaxte manier trainen? Dan is een hometrainer de betere keuze.
  • Wil je jouw gehele lichaam trainen? Dan is een crosstrainer de betere keuze.
  • Wil je vooral jouw benen trainen? Dan is een hometrainer de betere keuze.
  • Wil je flink zweten? Dan is een crosstrainer de betere keuze.
  • Wil je tijdens het sporten bijvoorbeeld een filmpje kunnen kijken? Dan is een hometrainer de betere keuze.
  • Wil je op latere leeftijd nog sporten? Dan is een hometrainer de betere keuze.

Met andere woorden: wat de juiste keuze is, hangt echt van de exacte situatie af. Wij willen je daarom graag aanraden om jouw wensen op een rijtje te zetten. Aan de hand van jouw wensen kun je vervolgens gericht op zoek naar het beste fitnessapparaat voor in jouw huis.

Het aanbod van hometrainers

Gaat jouw voorkeur uit naar een hometrainer? Dan kun je alvast jouw borst natmaken. Het is namelijk zo dat je uit echt veel soorten hometrainers kunt kiezen. Je kunt voor een luxe hometrainer kiezen, je kunt voor een mini hometrainer kiezen en je kunt voor een elektrische hometrainer kiezen.

Hoe je op dit gebied de juiste keuzes kunt maken? Ook op dit gebied is het van belang dat je jouw wensen op een rijtje zet. Hier vergelijk je het beste aanbod hometrainers >>

Het aanbod van crosstrainers

Heb jij het liefste een crosstrainer in jouw huis? Dan is het ook van belang dat je jouw wensen op een rijtje zet. Aan de hand van jouw wensen kun je de beste crosstrainer uit gaan kiezen. Gelukkig is het aanbod van crosstrainers een stuk minder divers.

Je kunt alsnog tussen veel crosstrainers kiezen, maar de diversiteit valt reuze mee. Er bestaan van een crosstrainer bijvoorbeeld niet zoveel varianten als van een hometrainer. Hier vind je de beste crosstrainers >>

Slotwoord

Wil jij dolgraag aan jouw conditie werken? Wil je jouw uithoudingsvermogen verbeteren? Of wil je kunnen revalideren in huis? Indien je voor een crosstrainer óf voor een hometrainer kiest, kun je vanuit huis trainen.

Je weet nu in ieder geval precies wat de verschillen zijn. Maak voor jezelf een goede vergelijking en hak vervolgens de knoop door. Van de aanschaf van een crosstrainer danwel een hometrainer ga je zéker geen spijt krijgen!Meer artikelen:

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *