Arc trainer vs. crosstrainer – Dit zijn de verschillen

Gepubliceerd door Cornelis op

Het gebruiken van een Arc trainer of crosstrainer kan wonderen verrichten voor je lichaam.

Je voelt je snel een stuk fitter, helpt je bij het afvallen en heeft weinig impact op je gewrichten.

Hoewel beide apparaten zo goed als dezelfde doeleinde hebben, zit er toch het een en ander aan verschillen tussen de twee.

In dit artikel gaan we beide apparaten onder de loep nemen en naast elkaar leggen. Zo bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen de twee.

Zo komen we erachter welke van de twee apparaten beter past bij jouw behoeftes.

Wat zijn deze apparaten?

Wie bekend is in de wereld van fitness zal ongetwijfeld al wel een keer een crosstrainer hebben gezien en hebben gebruikt. Die apparaten met die lange hendels waarmee je zo goed als je hele lichaam traint.

De circulaire beweging van het apparaat zorgt ervoor dat je op een comfortabele en relatief belastingvrije manier kunt trainen.

Maar ondanks dat dit je waarschijnlijk wel wat zegt, kan het goed zijn dat de naam Arc trainer wat nieuw voor je is.

Arc trainer

arc_trainer

Waar de naam crosstrainer een verzamelnaam is voor een type fitnessapparaat, is Arc trainer een specifiek product.

Een Arc trainer is een fitnessapparaat ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Cybex.

Het bedrijf, met zijn oorsprong in verschillende therapeutische apparaten, kwam in 2002 met zijn Arc trainer op de markt.

Net als een crosstrainer is de Arc trainer een cardio apparaat die voor net even wat meer zorgt. Zo kun je met behulp van een Arc trainer ook makkelijker afvallen en spiermassa opbouwen dan met een loopband.

Hoewel de manieren van trainen erg veel op elkaar lijken, gebeurt er toch wat anders bij een Arc trainer. De beweging die je met je voeten maakt is namelijk in een rechte lijn, in plaats van in een boog.

Hierdoor lijkt het haast alsof je aan het traplopen bent in plaats van een normale lopende beweging.

Aan deze beweging heeft de Arc trainer ook zijn naam te danken. De gepatenteerde Arc beweging zorgt ervoor dat je tenen nooit onder je knie terecht komen.

Hierdoor moet de beweging natuurlijker voelen en beter zijn voor je gewrichten.

De overeenkomsten

Zoals misschien al wel duidelijk is geworden, lijken de twee apparaten behoorlijk op elkaar.

Hieronder hebben we een paar van deze overeenkomsten voor je op een rijtje gezet.

Belasting op gewrichten

Het doel van zowel de Arc trainer als van een crosstrainer is om je te kunnen laten trainen zonder dat je gewrichten te veel belast worden.

Dit zorgt er namelijk voor dat de apparaten toegankelijk zijn en het risico op blessures afneemt.

Hoewel beide type toestellen hiervoor zorgen, heeft de Arc trainer hier net een klein streepje voor.

De manier van bewegen zorgt ervoor dat de heupen, knieën en enkels minder belast worden, hoewel dit op een crosstrainer ook minimaal is.

Ideaal voor afvallen en conditie opbouwen

Zoals we net al een beetje hebben vrijgegeven, zijn beide apparaten ontwikkeld om op een goede en fijne manier af te kunnen vallen.

Hoewel beide apparaten dit prima doen is het met een crosstrainer net wat makkelijker. Dit komt omdat je met een crosstrainer een net wat gevarieerdere work-out krijgt dan op een Arc trainer.

Hetzelfde geldt voor het opbouwen van je conditie. Hoewel beide apparaten hier prima geschikt voor zijn heeft ook hier de crosstrainer een voorsprong om dezelfde reden.

De verschillen

Beide apparaten hebben een aantal dingen gemeen met elkaar. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beide worden ingezet voor hetzelfde doeleinden.

Ondanks deze overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen tussen de twee.

Prijs en beschikbaarheid

Een van de eerste dingen waar we op letten tijdens het aanschaffen van een nieuw product is de prijs. Dit is ook een van de dingen waar de twee apparaten behoorlijk in verschillen.

Zo is een Arc trainer erg aan de prijs. De apparaten zijn overigens ook niet overal te verkrijgen, dus het aanschaffen hiervan kan een behoorlijke klus zijn.

Dit zorgt ervoor dat het apparaat ook een stuk minder toegankelijk is voor mensen die minder te besteden hebben.

Full-body work-out

Een crosstrainer is ontworpen om een volledige work-out te bieden aan je hele lichaam. Dit gaan van je enkels via je rug naar je armen, nek en schouders.

Dit komt onder meer door de manier waarop je beweegt op een crosstrainer.

Hoewel een Arc trainer ook voor een behoorlijke work-out zorgt, heeft deze niet de bewegende handgrepen. Hierdoor beweeg je je armen niet en mis je een deel van een full- body work-out.

Conclusie

Met erg veel keuze op de markt is het soms goed zoeken naar het type toestel dat je wilt. Als je twijfelt tussen een Arc trainer en een crosstrainer, dan zou ik een crosstrainer aanbevelen.

Deze zorgt voor een volledigere work-out, is makkelijker te verkrijgen en scheelt enorm in de prijs ten opzichte van een Arc trainer.

Meer artikelen:

Hometrainer of crosstrainer kopen?

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *