Afvallen met de crosstrainer

Gepubliceerd door Cornelis op

Als je snel, effectief én blijvend af wilt vallen zit er niets anders op dan je voeding aan te passen en te sporten.

Qua sport heb je meer dan voldoende keus. De crosstrainer is echter één van de populairste apparaten om mee af te vallen.

Waarom kiest men zo vaak voor een crosstrainer om mee af te vallen? En hoe effectief is het eigenlijk daadwerkelijk?

Hoe snel kan ik afvallen op een crosstrainer en kan ik er ook snel buikvet mee verliezen?

Het zijn allemaal vragen die je waarschijnlijk hebt. In dit artikel ga ik deze vragen zo goed mogelijk voor je beantwoorden, zodat je goed voorbereid van start gaat!

Wat maakt een crosstrainer zo effectief voor vetverlies?

Dat een crosstrainer goed voor afvallen is, dat mag wel duidelijk zijn. Volgens sommigen is het zelfs hét beste apparaat voor vetverlies.

Dat is niet helemaal waar, aangezien er apparaten zijn waarop je nóg meer verbrandt. Desalniettemin is de crosstrainer een van de populairste toestellen om me af te vallen.

Hoe dat komt? Met name vanwege de laagdrempelige manier van bewegen. De crosstrainer is een heel gemakkelijk en veilig apparaat.

Hieronder ontdek je wat de crosstrainer nou zo effectief maakt voor afvallen.

Alle spiergroepen worden getraind

crosstrainer vetverbranding

Omdat je al je spieren traint, ligt de verbranding enorm hoog. Oftewel; je verbrandt veel calorieën. En hoe meer calorieën je verbrandt, hoe sneller je natuurlijk afvalt.

Het is mooi meegenomen dat ook de grootste spiergroepen van je lichaam (beenspieren en rugspieren) flink aan het werk gezet worden. Dit zorgt namelijk voor de hoogste vetverbranding.

Maar zelfs de kleinere spiergroepen zoals de onderarmen en kuitspieren leveren hun aandeel in een crosstrainer workout.

Kortom; een complete training met een hoge vetverbranding.

Weinig kans op blessures

Zoals ik al aangaf is een crosstrainer training erg veilig. Wat bedoel ik daarmee?

Daarmee bedoel ik dat de kans op blessures minimaal is. Dat komt omdat je voeten continu plat op de pedalen blijven tijdens het sporten.

Je gewrichten en pezen hoeven hierdoor geen schokbelasting op te vangen, waardoor de kans op schade minimaal is.

Dit is dan ook een van de redenen waarom de crosstrainer zelfs gebruikt wordt voor revalidatie en door senioren.

Maar ook tijdens het afvallen komt het natuurlijk goed van pas. Zodra je een blessure oploopt kun je namelijk niet meer sporten, waardoor het afvallen stagneert.

Comfortabel binnen trainen

schwinn_elliptisch_apparaat

Veel mensen houden het sporten niet vol zodra het buiten kouder en natter wordt.

En ik snap het. Want wie zit er nou te wachten op buiten sporten met slecht weer?

Gelukkig kun je tegenwoordig meer dan genoeg binnen doen. Op geavanceerde apparaten zoals de crosstrainer kun je de meest realistische en effectieve workouts nabootsen.

Als je een crosstrainer aanschaft kun je dit zelfs thuis doen! Wanneer jij maar wilt kun je dan werken aan je gezondheid.

Een leuke trainingsvorm

Natuurlijk is dit een mening, maar de meeste sportievelingen zijn het ermee eens; trainen op de crosstrainer is één van de leukere trainingsvormen.

Het is een soepele beweging, waardoor je bovendien prima wat anders kunt doen tijdens het trainen. Denk daarbij aan het luisteren naar een muziekje of het kijken van je favoriete serie.

Het is allemaal mogelijk terwijl jij calorieën verbrandt.

Zoveel calorieën verbrand je op een crosstrainer

Gewicht (kg)30 min45 min60 min
55140210280
65165245330
70190280375
80210315420
90230350465
100260385515

Het aantal calorieën in de bovenstaande tabel is gebaseerd op gemiddelden. Dit zijn dus richtlijnen. Het aantal verbrande calorieën verschilt per persoon, aangezien hier veel factoren invloed op hebben. Factoren die dit beïnvloeden zijn bijvoorbeeld je geslacht en intensiteit van trainen.

Hoe moet ik trainen voor maximaal resultaat?

crosstrainer effectief vetverlies

Heb jij besloten te gaan afvallen met een crosstrainer? Dan heb je natuurlijk de keus uit meerdere trainingsvormen.

Een vraag die ik vaak krijg is hoe je nou het beste kunt gaan trainen voor maximaal vetverlies.

Kan ik het beste langdurig trainen op lagere intensiteit? Of toch beter korter op hogere intensiteit?

Het juiste antwoord ligt ergens in het midden. Feitelijk gezien is interval training (dus kort en intensief) de meest effectieve trainingsvorm.

Waarom? Omdat je verbranding per uur hoger ligt en je ook tot ver na je training een verhoogde vetverbranding behoudt.

Echter is het wel zo dat je een lagere intensiteit langer volhoudt. Je hebt dus een langere tijd om calorieën te verbranden.

Daarom is het lastig te zeggen welke trainingsvorm het meest effectief is. Dit is wederom afhankelijk van de intensiteit van je training en ook de trainingsduur.

Test daarom voor jezelf uit waarmee jij het meeste verbrandt en wat het beste bij jou past.

Juiste hartslagzone

Een andere hele effectieve manier van trainen is door je hartslag bij te houden op de crosstrainer. Dit kun je doen met een interne of externe hartslagmeter.

Veel crosstrainers laten je hartslag zien op het display, zodat je dit constant kunt blijven bekijken. Vaak zie je dan ook in welke hartslagzone je bevindt.

Er zijn zelfs crosstrainers met hartslaggestuurde programma’s. Bij zo’n programma regelt de trainingscomputer jouw weerstand, zodat je constant in de juiste hartslagzone voor vetverbranding blijft.

Hoelang en hoe vaak trainen?

Een andere vraag waar veel mensen mee zitten is de juiste trainingsduur- en frequentie.

Oftewel; hoe lang moet ik trainen en hoe vaak?

Dit is een goede vraag, want bij te vaak trainen kun je te maken krijgen met overbelasting – en dus met blessures.

Maar bij te weinig training behaal je wellicht niet het maximale resultaat.

Daarom is het zaak om op het randje te gaan zitten. Hiervoor kun je het beste een schema gebruiken..

Trainingsschema voor vetverlies

Als je serieuze stappen wilt zetten en snel én blijvend wilt afvallen op de crosstrainer, raad ik je aan om te gaan trainen met een schema.

Een schema klinkt wellicht lastig, maar dat is het niet.

Het kan namelijk al zo simpel zijn als iedere dag 30 minuten op de crosstrainer sporten, waarbij je iedere dag de intensiteit ietsjes verhoogt.

Met sommige trainingsapps kun je jouw resultaten bijhouden en schema’s samenstellen specifiek voor jouw doel. Ook kun je voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s op de crosstrainer volgen en hiermee de intensiteit geleidelijk opbouwen.

Het belangrijkste aandachtspunt bij het volgen van een schema is geleidelijke opbouw in je workouts.

Kan ik snel afvallen bij m’n buik op de crosstrainer?

crosstrainer afvallen buik

Kan je snel buikvet verliezen op de crosstrainer? Nog zo’n veelgestelde vraag.

En dat is ook niet zo gek. Omdat de buik voor veel mensen de ”probleemzone” is, is afvallen rond de buik een felbegeerd doel.

Een crosstrainer verbrandt niet enkel buikvet, maar vet over je gehele lichaam. Je verbrandt dus buikvet, maar je valt net zo goed af bij je benen, rug en heupen.

Waar je het vet als eerste verliest is niet afhankelijk van jouw manier van trainen. Nee, dit is echt puur genetisch bepaald.

We hebben dus niet zelf in de hand of we eerst bij de buik afvallen of eerst bij de benen. Het kan ook gelijkmatig gaan.

Raak dus niet in paniek als je ziet dat de kilo’s eraf vliegen, maar je buikomtrek hetzelfde blijft. Gewoon een kwestie van geduldig blijven.

Ervaringen

Omdat een crosstrainer een begeerd fitnesstoestel is, zijn er veel mensen die er dankbaar gebruik van maken. Er zijn dus veel mensen die hier ervaringen mee hebben.

Helaas staat het internet niet vol van mensen die afgevallen zijn met de crosstrainer. Dat is jammer, omdat je door ervaringen een idee kan krijgen van de behaalde resultaten.

Ik heb persoonlijk hele goede ervaringen met een crosstrainer. Al geruime tijd maak ik er gebruik van om in vorm te blijven én om af te vallen.

Zodra ik merk dat mijn buikomtrek weer wat groter wordt, plan ik wat extra trainingen in. Het is gewoon een heel plezierige en effectieve manier van trainen.

Waar op letten bij een crosstrainer voor afvallen?

Wil jij effectief afvallen? Natuurlijk wil je dat. Echter is het volhouden ervan niet altijd even makkelijk.

Daarom is het ook een enorme aanrader om een crosstrainer voor thuis aan te schaffen.

Het is een investering in je gezondheid, aangezien je het sporten hiermee een stuk gemakkelijker maakt voor jezelf.

Je vergroot de kans dat je het daadwerkelijk volhoudt enorm. Vrijwel iedereen die ik ken met een crosstrainer maakt er wekelijks (of zelfs dagelijks) met veel plezier gebruik van.

Dit geeft mooie resultaten en zorgt voor effectief vetverlies.

Maar waar moet je nou op letten als je een crosstrainer koopt voor vetverlies..? Hieronder de aandachtspunten:

Hartslagmeter

hartslagsensor

Om te beginnen is het zeer verstandig om een crosstrainer met een hartslagmeter te kopen. Waarom? Omdat je hierdoor in de juiste hartslagzone kan trainen.

De meeste crosstrainers zijn tegenwoordig voorzien van interne hartslagsensoren op de handvaten. Echter zijn deze lang niet altijd even accuraat. Het is dus belangrijk dat de hartslagmeter nauwkeurig is.

Daarnaast raad ik aan om een crosstrainer te kopen die je kan koppelen met een externe hartslagmeter, omdat deze vaak nog nauwkeuriger zijn.

Trainingsprogramma’s

Met een voorgeprogrammeerd trainingsprogramma laat jij jezelf trainen door de trainingscomputer van de crosstrainer.

Deze zorgt ervoor dat jij met de juiste weerstand traint op het juiste moment, bijvoorbeeld om in de juiste hartslagzone te blijven.

Er zijn zelfs crosstrainers met speciale fat burn programma’s, die jou enorm goed helpen om effectief af te vallen.

Weerstanden

Ook is het belangrijk dat de crosstrainer over genoeg weerstanden beschikt. Hierdoor kan je op meerdere intensiteiten trainen en voldoende variëren in je trainingen.

Op een hogere weerstand ligt de verbranding bijvoorbeeld hoger, maar op een lagere weerstand kun je het langer volhouden. Ook bij intervaltraining komt dit goed van pas.

Accurate waarden

fox-3-lcd-display-close-up

Je hebt natuurlijk niet veel aan gemeten trainingswaarden als deze niet accuraat zijn. Wanneer deze wel accuraat zijn, zijn ze enorm nuttig.

Je kunt dan bijhouden hoeveel kcal je tot nu toe verbrandt hebt en welke afstand je afgelegd hebt tijdens je training.

Hierdoor is het veel gemakkelijker om je trainingen effectief op te bouwen en te weten hoe je ervoor staat.

Trainen met apps

Sommige crosstrainers zijn compatibel met bepaalde fitnessapps, die jou kunnen helpen om af te vallen.

Deze apps maken je trainingen inzichtelijk, of maken het zelfs mogelijk om virtuele en interactieve routes te lopen op een tv scherm. Dit zijn allemaal waardevolle mogelijkheden die jou helpen met afvallen.

Dit zijn de beste crosstrainers voor vetverbranding

Ik weet dat het aanbod crosstrainers enorm groot is. Het uitzoeken van de beste crosstrainer voor vetverlies gaat je dan ook veel tijd kosten.

Daarom help ik je graag goed op weg.

Ik heb ondertussen veel ervaring op het gebied van crosstrainers en heb vrijwel ieder model op de Nederlandse markt uitgetest. Daarom heb ik een goed beeld van het aanbod.

Ik zocht voor je uit wat de beste crosstrainers voor afvallen zijn. Dit is mede bepaald op basis van de bovenstaande aandachtspunten.

Bekijk hier het complete aanbod >>Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *