8 tips voor het kopen van je crosstrainer

Gepubliceerd door Cornelis op

Crosstrainer tips

Crosstrainers zijn een van de meest geliefde fitnessapparaten van het moment. De apparaten zorgen er voor dat je op een fijne en comfortabele manier in beweging komt, zonder al te veel belasting.

Maar als je een nieuwe crosstrainer wilt kopen zijn tips meer dan welkom.

Het kan dan kan het goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Speciaal daarom hebben wij een aantal crosstrainer tips voor jou op een rijtje gezet!

Zo weet jij binnen een mum van tijd waar je op moet letten bij het aanschaffen van jouw nieuwe crosstrainer.

Voordat je een crosstrainer koopt

Als je van plan bent om een nieuwe crosstrainer te kopen, dan zie je jezelf natuurlijk het liefste hier zo snel mogelijk gebruik van maken.

Hieronder hebben we even wat korte dingen voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee wilt houden voordat je een crosstrainer gaat uitzoeken.

1. Wat is je budget?

Natuurlijk is een superluxe crosstrainer met een hele hoop verschillende functies erg leuk. Hoewel dit ook erg bevorderlijk kan zijn voor je trainingen is het wel slim om realistisch te blijven.

Ga voordat je een nieuwe crosstrainer gaat uitzoeken eerst goed na wat je budget is. Zo kun je namelijk al sneller een geschikt model vinden die bij jou past.

Verschillende winkels bieden ook de mogelijkheid aan om in termijnen te betalen. Zo kun je bijvoorbeeld een crosstrainer van € 1000,- kopen en betalen in 3 termijnen van € 333,33.

Ook bij deze optie is het verstandig om realistisch te blijven en nooit boven je budget uit te stijgen.

2. Waar komt deze te staan?

Een crosstrainer kan al heel snel behoorlijk groot zijn. De apparaten zijn er dan ook op gebouwd om flink gebruikt te worden.

Voordat je een nieuwe crosstrainer gaat aanschaffen is het dan ook slim om na te gaan waar je deze wilt plaatsen.

Als je bijvoorbeeld maar een klein appartement hebt dan kan een crosstrainer al gauw in de weg staan.

3. Wat voor een functies ben je op zoek naar?

Je kunt je voorstellen dat, met zo een grote markt als die van de crosstrainers, er erg veel verschillende modellen zijn.

Al deze modellen zijn dan ook weer anders en hebben stuk voor stuk hun eigen kwaliteiten en functies.

Voordat je een keuze kunt gaan maken is het verstandig om na te gaan naar wat voor een functies je eigenlijk op zoek bent.

Als je bijvoorbeeld graag op hartslag traint, dan kun je het beste gaan voor een toestel met een hartslagmeter, hartslagprogramma en/of de mogelijkheid om te verbinden met een borstband.

Als je van tevoren al besluit naar wat voor functies je op zoek bent, dan heeft dat ook voordelen voor je budget. Zo betaal je minder snel voor functies die je toch niet zal gaan gebruiken.

Het uitzoeken van de crosstrainer

Als je eenmaal hebt kortgesloten wat je budget is, waar je crosstrainer komt en welke functies je wilt hebben, kan het echte werk beginnen.

Maar ondanks dat je nu al een groot deel van de keuze hebt ingeperkt door deze vragen te beantwoorden blijft het aanbod erg groot.

Om ervoor te zorgen dat jij thuiskomt met de juiste crosstrainer hebben we wat tips die je kunt toepassen tijdens het uitzoeken van het apparaat zelf!

4. Gewicht vliegwiel

Iedere crosstrainer maakt gebruik van een vliegwiel. Het is de grote roterende massa die ervoor zorgt dat het toestel een weerstand krijgt door samen te werken met een weerstandssysteem.

Bij het uitzoeken van een nieuwe crosstrainer is het dan ook verstandig om het gewicht van het vliegwiel mee te nemen in je besluit.

Over het algemeen geldt namelijk de regel dat hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe meer uitdaging je krijgt en soepeler je work-outs worden.

5. Plaatsing van het vliegwiel

Niet alleen het gewicht van het vliegwiel is belangrijk om mee te nemen in je besluit, maar ook de plaatsing. Er zijn namelijk twee plekken waar deze bevestigd kan zitten, aan de voor- of achterkant.

Een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant zorgt ervoor dat je een langere pas maakt. Hierdoor wordt het trainen minder intensief en is dit minder zwaar voor je gewrichten. Een front driven crosstrainer is dan ook ideaal voor bijvoorbeeld revaliderende mensen of ouderen.

Ben je juist op zoek naar een pittige uitdaging? Dan is een rear driven crosstrainer voor jou. De plaatsing van het vliegwiel is achter de pedalen.

Deze plaatsing zorgt ervoor dat je een langere pas hebt die minder vlak is, waardoor je meer kracht moet zetten.

6. Lengtepas

Crosstrainers zijn een van de meest toegankelijke fitnessapparaten op de markt. Zo zijn de apparaten voor een extreem grote verschillende sporters toegankelijk.

De lengte van de voetsteunen, ook wel de lengtepas genoemd, is een van de eerste dingen waar je naar wilt kijken, op het gebied van fysieke attributen.

Zo is een lengte pas van 40 cm geschikt voor mensen rond de 160 cm, maar niet voor mensen groter dan 180 cm.

Hoe groter jij bent, hoe groter je de lengtepas wilt hebben.

7. Weerstandsniveaus

Zoals we al eerder hebben aangekaart is het weerstandssysteem een van de belangrijkste factoren bij het vinden van de juiste crosstrainer.

Deze werkt samen met het vliegwiel om zo een aantal weerstandsniveaus te bieden. Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe meer keuze jij dus in je weerstandsniveaus hebt.

8. Trainingscomputer

Tot slot is de trainingscomputer ook een cruciaal onderdeel van de crosstrainer.

Zo laat deze je niet alleen de handige parameters zien zoals snelheid, tijd, aantal verbrandde calorieën en nog veel meer..

Maar hier kun je in veel gevallen ook een keuze maken uit verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Bij sommige crosstrainers is het zelfs mogelijk om deze te verbinden via bluetooth met je smartphone of tablet om zo gebruik te maken van verschillende sport apps.

Conclusie

Als je een nieuwe crosstrainer wilt kopen zijn tips natuurlijk welkom. Hierboven hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, zodat jij met een gerust hart jouw nieuwe crosstrainer kunt gaan uitzoeken.

Welk model koop jij? Bekijk de beste via de knop hieronder.
Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *