Fitness stepper koopgids – De 3 beste stepapparaten

Gepubliceerd door Cornelis op

Een fitness stepper kopen is niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende soorten steppers te koop.

Bovendien vind je heel wat stepapparaten in diverse prijsklassen. Het heeft niet veel zin om een veel te duur model aan te kopen, als je het nauwelijks gaat gebruiken.

Vandaar dat ik deze koopgids heb opgesteld en op zoek gegaan ben naar de beste stepper. Ben jij ook net zo benieuwd?

Wat is een fitness stepper eigenlijk?

wat-is-een-stepper

Een stepapparaat of een fitness stepper is een toestel dat regelmatig wordt gebruikt tijdens het fitnessen.

Op een hometrainer moet je fietsen, met een loopband kan je rennen, maar wat is dan het doel van de stepper?

Wel, bij een fitness stepper is het de bedoeling dat je een beweging gaat maken alsof je de trap op loopt.

In het begin lijkt het alsof je dat eeuwig kunt volhouden, maar na verloop van tijd voelt het zwaarder aan.

Je kunt trouwens zelf ook een beetje spelen met de intensiteit van je step training. Afhankelijk van het toestel waarover je beschikt, kan je dat doen aan de hand van de weerstand, of gewoon door sneller te gaan bewegen.

Op die manier is een stepapparaat de ideale aanvulling voor jouw workout. Sommige mensen gebruiken de stepper zelfs als volwaardig trainingsapparaat, maar de meesten gebruiken het als aanvulling.

Zeker wie over een thuisfitness beschikt, zou eigenlijk een stepper in huis moeten halen.

Goed om te weten, is dat er verschillende soorten steppers bestaan. Er zijn mini steppers, swing steppers en zelfs crosstrainer steps te koop.

Straks zal ik je nog wat meer info geven over elk apparaat afzonderlijk.

Je moet wel goed beseffen dat deze steppers helemaal niet op elkaar lijken. Ook is de manier van trainen totaal verschillend bij elk soort stepper.

Welke soorten fitness steppers bestaan er?

Zoals ik daarnet al even zei, bestaan er verschillende soorten steppers die je kunt kopen. Uiteraard zijn er nog wel enkele andere, maar ik zal het nu hebben over de drie belangrijkste types.

Bij mijn top drie van beste stepper, heb ik trouwens ook voor elk van deze categorieën eentje uitgezocht.

Step trainer

fitness-stepper

Het minst futuristische type van alle steppers, is de step trainer. Heel vaak wordt dit gewoon een stepper of fitness stepper genoemd, maar er bestaat niet echt een vaste term voor.

Het idee van dit apparaat is erg eenvoudig. De stepper zelf is een soort van bankje, een opstapje.

Het bankje dient gewoon op de grond geplaatst te worden. Vervolgens kan je meteen beginnen met sporten. Afhankelijk van welk product je kiest, is de hoogte al dan niet verstelbaar.

De voordelen

Het grote voordeel van zo’n stepper, ook al is het de meest eenvoudige, is dat je verschillende soorten oefeningen kunt uitvoeren.

In dit geval is de opstap-beweging niet de meest relevante. Met behulp van een fitness stepper kan je zelfs krachtoefeningen doen voor je armen.

opstapje

Daarnet had ik al even aangehaald dat een stepper ook gebruikt kan worden als belangrijkste trainingshulpmiddel. Dan had ik het ook vooral over dit type.

Je kunt er zoveel verschillende oefeningen op uitvoeren, zodat je al je spieren aan het werk kunt zetten.

Nog een groot voordeel van zo’n step trainer, is zijn prijs. Aangezien er bij dit type stepper geen elektronica aan te pas komt, valt hij ook heel goed mee qua prijs.

Uiteraard is het logisch dat meer gesofisticeerde producten ook meer kosten. Heel vaak wordt dit product dan ook in huis gehaald door mensen die geen geld hebben voor dure fitnessapparaten.

Bovendien heb je er niet zoveel plaats voor nodig, want je kunt het erg compact opbergen.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het nadeel aan dit toestel, is een beetje gelijkaardig aan het voordeel. Het feit dat er geen elektronica in zit, betekent ook dat je zelf de training leuk moet maken.

Je bent op jezelf aangewezen om er creatief mee aan de slag te gaan. Wat je wel kunt doen, is trainingsvideo’s opzoeken op YouTube. Zo kan je helemaal gratis leren hoe je optimaal kunt sporten op je nieuwe fitness stepper.

Daarnaast zijn er ook heel veel artikelen beschikbaar online, die je perfect uitleggen welke spieren je traint met welke oefening.

Mini stepper

kleine-swing-stepper

De mini stepper is ook nog een behoorlijk eenvoudig toestel, maar is wel al iets gevorderde dan de step trainer.

Een mini stepper is een compact stepapparaat, van zo’n 35 centimeter op 40 centimeter groot. Het belangrijkste onderdeel zijn de twee pedalen, die op en neer kunnen bewegen.

Die pedalen worden van de grond gehouden door middel van poten, net als bij andere fitnesstoestellen. De mini stepper staat ook beter bekend als de swing stepper.

Die naam komt voornamelijk van de swingende beweging die je lichaam maakt tijdens het sporten. Je kantelt je voeten één voor één, waardoor je heupen precies gaan dansen.

De eigenschappen van een swing stepper

Net als de meest gewone stepper, is ook deze mini stepper erg compact. Daardoor valt hij te gebruiken in een kleine ruimte, maar kan je hem ook zonder problemen weer opbergen.

Bij zo’n stepper is het niet de bedoeling dat je voeten loskomen van de pedalen. Daardoor is het apparaat veel gebruiksvriendelijker dan de step trainer.

stepapparaat

Ook beschikt een mini stepper meestal wel over enige vorm van elektronica. Zo heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de weerstand in te stellen.

Op die manier bepaal je makkelijk hoe intensief de training wordt. Bovendien kan je op het display normaal gezien ook enkele trainingsgegevens terugvinden. Zo weet je meteen ook hoeveel vorderingen je maakt.

Het nadeel is wel dat je er eigenlijk niet zoveel verschillende oefeningen mee kunt uitvoeren. Je kunt wel voor jezelf enkele schema’s opstellen, maar eigenlijk is dit apparaat bedoeld om maar één spiergroep te trainen.

Met een swing stepper train je voornamelijk de bovenbenen en ook de bilspieren.

Wat de prijs van dit stepapparaat betreft, moet ik zeggen dat het goed meevalt. Zeker in vergelijking met een crosstrainer step is een swing stepper veel goedkoper.

Crosstrainer step

crosstrainer-stepper

Het meest uitvoerige apparaat is de crosstrainer step, die ook in veel fitnessruimtes staat. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze step machine een combinatie van een fitness stepper en een crosstrainer.

Daardoor kan je elke workout nog specialer maken. Zo hou je altijd voldoende motivatie over om toch nog maar een kwartiertje verder te trainen.

Voordelen van een crosstrainer step

Een crosstrainer step is helemaal niet goedkoop. Ik ben er echter volledig van overtuigd dat hij voor bepaalde mensen zijn geld meer dan waard is.

Dit type stepper zou eigenlijk in geen enkele thuisfitness mogen ontbreken. Je hebt er zoveel trainingsmogelijkheden mee.

Bovendien zijn de trainingen die je hiermee doet erg efficiënt. Je kunt er veel calorieën mee verbranden, maar je kunt er ook heel veel spieren mee kweken.

Nog een groot voordeel van dit soort stepper, is dat er meestal heel wat elektronica aan te pas komt. Die moet ervoor zorgen dat je nog meer mogelijkheden hebt, dat je trainingsgegevens worden gemonitord en dat je het stepapparaat makkelijker kunt bedienen.

Ik zal je er straks alles over vertellen bij het bespreken van het apparaat, maar ik wil je nu al meegeven dat deze steppers vaak ook compatibel zijn met trainingsapps.

Nadelen?

Het grote nadeel, voor zover je dat een nadeel kunt noemen, is de prijs. Een crosstrainer step is een vrij gevorderd fitnessapparaat, wat betekent dat het niet goedkoop is.

Niet iedereen zal dus de mogelijkheid hebben om er één in huis te halen. Verder kan ik niet meteen nadelen van deze step machine bedenken.

De prijs van een fitness stepper

Er is al heel wat om te doen geweest, de prijs van een stepper. Welk budget heb je nou echt nodig als je een stepper wilt kopen?

Bij mijn bespreking van de verschillende types heb ik ze reeds onderling vergeleken. Alleen heb je nu misschien nog geen goed beeld van de effectieve prijs.

De gewone stepper, zonder enige mechanica vind je vanaf 25 euro. De betere modellen, die verstelbaar zijn in hoogte kosten al gauw 50 euro.

Alles hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de materialen. Hoe steviger de fitness stepper, des te meer hij meestal kost.

Toch zou iedereen in staat moeten zijn om een bepaalde stepper uit deze categorie in huis te halen.

Iets duurder, maar toch nog goed betaalbaar is de mini stepper. Een swing stepper kost ongeveer 100 euro.

Afhankelijk van welke opties erop zitten kan dat 120 euro worden of heb je er voor 80 euro al één. Dit is natuurlijk al iets duurder, maar voor veel mensen wel nog binnen budget.

Tot slot is er natuurlijk ook de crosstrainer step. Net als bij gewone crosstrainers is de prijs range vrij ruim.

Toch moet je minimaal rekenen op een budget van 400 euro. Ook zal je niet veel moeite moeten doen om een crosstrainer step te vinden van 750 euro of meer.

Wanneer je een stepper gaat kopen, groot of klein, mag je nooit enkel op de prijs letten. Je moet ook steeds rekening houden met de prijs- kwaliteitverhouding.

Het heeft geen zin om veel extra te betalen enkel en alleen omdat een bepaald toestel van een bekend merk is bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft het ook geen zin om een duurder toestel te kopen, als je de extra opties toch niet gaat gebruiken.

De 3 beste steppers voor thuisgebruik

In totaal heb ik drie verschillende steppers voor je geselecteerd.

Ik heb bewust uit elke categorie het beste stepapparaat gezocht.

Beter nog, ik ben op zoek gegaan naar een toestel met een goede prijs- kwaliteit verhouding.

Gymstick Verstelbare Aerobic Fitness Stepper

gymstick-stepper

De eerste fitness stepper die ik voor je heb gevonden, is deze Gymstick step trainer. Een van de belangrijkste punten voor mij, was de verstelbaarheid.

Ik heb al regelmatig gebruik gemaakt van zo’n stepper, voornamelijk in mijn jeugd. Ik merkte al snel dat een fitness stepper die in hoogte verstelbaar is, meer mogelijkheden biedt. Je kunt namelijk heel wat oefeningen uitvoeren, op verschillende niveaus.

Gymstick is voor velen waarschijnlijk een onbekend merk, maar de kwaliteit van deze stepper is wel schitterend. Het is een uiterst stevig product, waar heel veel mensen gebruik kunnen van maken. Het maximale belastbare gewicht ligt dan ook op 100 kilogram.

Om goed te kunnen trainen met een stepper, is vooral de grip erg belangrijk. In sommige oefeningen moet je plank houding aannemen, of met je voeten op de stepper steunen.

Je wil uiteraard koste wat het kost voorkomen dat je uitschuift. De bovenzijde van deze stepper beschikt over een speciale textuur. Die moet de grip te allen tijde blijven waarborgen. Daarnaast zit er ook onder de poten een antislip coating. Aangezien deze stepper zelf nog geen 3 kilogram weegt, is dat absoluut noodzakelijk.

Dit is volgens mij hoe dan ook de beste stepper uit deze categorie. Tot deze conclusie ben ik gekomen door de trainingsmogelijkheden af te wegen ten opzichte van de prijs. Je kunt deze step gebruiken voor tal van oefeningen zoals knee lifts of push-ups.

Ook heb je de mogelijkheid om er zelf creatief mee aan de slag te gaan. Het is heel makkelijk om enkele oefeningen op de fitness stepper te bedenken. Ook dat maakt het zo’n leuk apparaat.

Zoals ik daarnet al heb aangehaald, zit er in dit product geen elektronica verwerkt. Je zult dan ook andere middelen moeten gebruiken, wil je de prestaties van je training meten.Tunturi – Mini Stepper met monitor

tunturi-stepper-met-computer

De tweede beste stepper, uit de categorie swing steppers is deze Tunturi step gebleken. Tunturi is een vrij bekend merk binnen de fitnesswereld.

Ze verkopen namelijk ook heel veel grote fitnesstoestellen. Daardoor hebben ze wel voldoende expertise in huis, om een kwalitatief apparaat op de markt te brengen.

Wat ik bijzonder leuk vond aan deze mini stepper, was de combinatie tussen eenvoud en techniek. De stepper ziet er namelijk heel simpel uit, maar toch zitten er verschillende opties op.

Zo beschikt deze Tunturi swing stepper bijvoorbeeld over een display. Daarop kan je in real time allerlei trainingsgegevens aflezen.

Het leuke aan deze mini stepper, is dat hij geschikt is voor langer gebruik, maar ook voor een korte workout. Mensen die even een kwartiertje vrij hebben kunnen er gerust even op oefenen.

Aan de andere kant kan je ook een hele training opbouwen rond dit toestel. Je kunt jammer genoeg niet echt afwisselen tussen verschillende oefeningen. Wel kan je de intensiteit van de training zelf bepalen.

Deze Tunturi stepper met monitor is heel makkelijk te gebruiken. Daarenboven is het stepapparaat gemaakt van erg kwalitatieve materialen.

Daardoor is de verwachte levensduur van het toestel vrij hoog. Om de stabiliteit te kunnen waarborgen, werden de poten op een precieze afstand van elkaar geplaatst. Ook werd de stepper verzwaard, zodat de druk op de vloer hoger is.

Net als de gewone stepper hierboven, bedraagt het maximale belastbare gewicht 100 kilogram.Hammer Cross Stepper

hammer-crosstrainer-step

De derde stepper op mijn lijst, is niet zomaar een stepapparaat. Dit toestel van het merk Hammer is namelijk een crosstrainer step.

Persoonlijk was dit apparaat mijn favoriet, maar ja dit is dan ook het beste van het beste. Een crosstrainer step valt moeilijk te vergelijken met de andere steppers.

Ze bieden namelijk een totaal andere trainingsbeleving. Op dit apparaat moet je dezelfde beweging maken als op de Tunturi mini stepper. De bijkomende factor is dat je tegelijk een loopbeweging maakt, net als op de crosstrainer.

Ik zou er gerust een hele review kunnen over schrijven, want ik was echt onder de indruk van dit stepapparaat. De kwaliteit is erg goed en ook het gebruiksgemak was super.

Je kunt er zowel heel intensieve trainingen op houden, als een rustige workout om je hoofd leeg te maken. Dankzij de positie van het vliegwiel, is het mogelijk om zelfs intervaltrainingen te houden. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de meest efficiënte trainingsvormen.

Naast kwaliteit, heeft men bij het ontwerpen van dit stepapparaat ook aan het comfort gedacht. Het stuur heeft een handige vorm en is voorzien van een coating voor de grip. Daarnaast zijn er ook nog de grote pedalen met een speciale textuur erop. Om het helemaal af te maken, heeft Hammer ook een drinkfleshouder geïntegreerd.

Daarnaast beschikt dit toestel ook nog eens over een handig display. Daarop kan je makkelijk alle trainingsgegevens aflezen, alsook je hartslag.

In het stuur van deze crosstrainer step zitten namelijk ook hartslagsensoren verwerkt. Op die manier kan je bijhouden of je jouw lichaam niet te zwaar belast. Onder het display vind je trouwens de knop om de weerstand bij te regelen.

De bluetooth connectiviteit

Maak je geen zorgen: ik ging het niet vergeten. Deze fitness step machine geeft je namelijk ook de mogelijkheid om te trainen met apps.

Er zijn verschillende bekende fitness apps op de markt zoals Kinomap en Bitgym. Die kunnen nog een leuke extra dimensie toevoegen aan je training.

Bovendien kan je via sommige apps ook gebruik maken van een training coach. Die zal je wel motiveren om toch nog even vol te houden.

Persoonlijk ben ik een grote fan van trainen met apps, ook op de stepper. Het is lastig om het gevoel te beschrijven, want je moet het zelf geprobeerd hebben om het te begrijpen.

Een groot voordeel van deze apps, is dat er continu nieuwe trainingen bijkomen. De mogelijkheden zijn dus eigenlijk eindeloos.Waarom je een stepper zou moeten hebben

steppen-training

We hebben al heel wat besproken over steppers, maar waarom zou je er eigenlijk een willen?

Dat is heel eenvoudig: met behulp van een stepper kan je bepaalde spiergroepen trainen. Deze zijn met andere toestellen moeilijk bereikbaar.

Denk maar aan je bovenbenen en je bilspieren. Een crosstrainer komt misschien aardig in de buurt, maar daarbij zijn het toch vooral de onderbenen die je traint.

Daarnaast is de stepper geschikt om trainingen te houden op elk niveau. Bij andere fitnessapparaten, zoals bijvoorbeeld een roeitrainer of een hometrainer, is het apparaat gelinkt aan de sport.

Professionele wielrenners zijn weinig met een standaard hometrainer. Bij een stepper heb je dat probleem niet, want iedere sporter op elk niveau kan er cardio trainingen op uitvoeren. Iedereen sport gewoon op zijn eigen tempo, hoe snel of traag dat ook is.

Ik heb het daarnet al even aangehaald, maar ik wil het toch nog eens benadrukken: een stepper is ook de perfecte aanvulling op andere apparaten.

Er zijn veel mensen die tegenwoordig een thuis fitness uitbouwen. Ze gaan op zoek naar apparaten om verschillende spieren te trainen. De stepper kan daar perfect in passen.

Je kunt makkelijk opwarmen op het stepapparaat, maar het is ook leuk om er mee te eindigen. Een stepper biedt gewoon zoveel mogelijkheden.

Voor wie is een stepper geschikt?

stepmachine

Steppers zijn letterlijk geschikt voor iedereen. Zo zijn er niet veel toestellen op de markt, maar de stepper dus wel.

Alleen is elk type stepper geschikt voor een bepaalde persoon. Los van het budget, heb je afhankelijk van je training een andere stepper nodig.

De standaard fitness stepper wordt regelmatig gebruikt door mensen die krachtoefeningen uitvoeren thuis. Ze zijn ideaal voor het trainen van verschillende spieren.

Ook zijn er veel Yoga beoefenaars die zo’n step gebruiken, kwestie van yoga te combineren met sport.

De mini stepper is dan weer voornamelijk geschikt voor mensen die recreatief willen bewegen. Het is waarschijnlijk niet het beste apparaat om optimaal te trainen, maar je kunt er wel conditie mee opbouwen. Daardoor is het ook een ideaal toestel voor beginnende sporters.

De stair stepper heb ik nog niet besproken, maar dit is een toestel waarop je trappen kunt belopen. Dit wordt meestal niet in huis geplaatst, aangezien de mogelijkheden beperkt zijn.

Wel vormt het eveneens een leuke aanvulling op andere fitnesstoestellen.

Tot slot is er de crosstrainer stepper. Vooral gemotiveerde sporters, of competitieve sporters kiezen vaak voor dit toestel.

Je hebt er heel wat ruimte voor nodig en bovendien kosten ze meer dan de andere steppers. Daarom zou ik het enkel en alleen aanraden als je er zeker van bent dat je ermee wilt doorgaan.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel, voldoende informatie hebt over fitness steppers. Denk eraan dat er voor iedereen een ander type best geschikt is.

Denk voor je aankoop ook goed na over wat je ermee wilt gaan doen. Daarnaast moet je een budget vastleggen, aan de hand van de prijscategorieën.

Je weet nu dat je geen crosstrainer stepper gaat halen met 200 euro, maar ook dat je met een beperkt budget wel een gewone stepper in huis kunt halen.

Veel succes met je aankoop gewenst!

Bekijk ook:


Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *