Crosstrainer onderdelen – Overzicht

Gepubliceerd door Cornelis op

Een crosstrainer is een vrij complex apparaat. Op dit apparaat maak je immers niet alleen met je benen een beweging, maar ook met je armen.

Meerdere onderdelen moeten hierdoor draaien, bewegen en weerstand bieden. Om dit allemaal mogelijk te maken, zijn voor een crosstrainer veel onderdelen benodigd.

Deze onderdelen kunnen na verloop van tijd uiteraard slijten of kapot gaan. Wat kun je op zo’n moment doen? En wat zijn de belangrijkste onderdelen van een crosstrainer?

We bespreken het allemaal in dit artikel.

Wat voor crosstrainer onderdelen & accessoires zijn er?

crosstrainer_onderdelen

Bij een crosstrainer zijn sommige onderdelen goed zichtbaar.

Er zijn echter ook genoeg onderdelen die niet zichtbaar zijn. Die onderdelen worden pas zichtbaar als je bijvoorbeeld een rubberen kap loshaalt.

Onder meer onderstaande accessoires hebben een bepalende rol:

  • Pedalen: zonder de pedalen is het niet mogelijk om op een crosstrainer te trainen. De pedalen draaien rond, bieden weerstand en zorgen voor de gewenste training.
  • Handgrepen: op de meeste crosstrainers zijn meerdere handgrepen aangebracht. Het gaat hierbij om bewegende handgrepen, maar ook om de vaste handgrepen naast het display.
  • Display: het display is ook een onmisbaar onderdeel van/op een crosstrainer. Op het display lees je je trainingswaarden af en stel je de crosstrainer naar wens in.
  • Aandrijfriem: zonder een aandrijfriem heb je niks aan een crosstrainer. Belangrijk is dat deze riem soms gesteld of vervangen wordt. De aandrijfriem van een crosstrainer is namelijk aan slijtage onderhevig.
  • Vliegwiel: uiteraard is er op elke crosstrainer ook een vliegwiel aanwezig. Deze roterende massa zorgt ervoor dat je de bewegingen vloeiend en stabiel kunt maken. En dat je de trainingen ‘lekker’ zwaar kunt maken.
  • Onderstel: dankzij het onderstel staat een crosstrainer stabiel op z’n plek. Aan de onderzijde van het onderstel vind je vaak pootjes; door hier aan te draaien, stel je het apparaat waterpas in. Daarnaast zijn bij sommige crosstrainers bij het onderstel ook nog wieltjes aangebracht. Dit maakt het verplaatsen makkelijk/mogelijk.

Crosstrainer onderdelen: waar let je op?

Het vervangen van een crosstrainer onderdeel is niet zo makkelijk.

Het is namelijk zo dat veel onderdelen niet universeel zijn. Als je een crosstrainer van merk X heb, heb je daarom vaak een onderdeel van merk X nodig.

Dit geldt bij accessoires echter niet. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe bidonhouder op je crosstrainer? Dan is de kans groot dat je wél voor een universele variant kunt kiezen.

Je moet alleen even goed opletten hoe je zo’n bidonhouder op je crosstrainer moet bevestigen.

Waar koop je losse crosstrainer onderdelen?

onderdelen_crosstrainer

Voor het kopen van losse crosstrainer onderdelen heb je meerdere opties:

  • Bij de leverancier: voor de niet-universele onderdelen kun je bij de leverancier aankloppen. Alleen al hierom is het aan te raden om altijd voor een crosstrainer van een A-merk te kiezen.
  • Bij de verkoper: heb je de crosstrainer recent gekocht en is er al iets kapot gegaan? Dan moet je contact met de verkoper opnemen. De crosstrainer zit op dat moment immers nog in de garantieperiode.
  • Online: je kunt ook online crosstrainer onderdelen kopen. Als je dit via een online handelsplaats doet, gaat het uiteraard wel vaak om tweedehands onderdelen.

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *