Welke spieren train je met een crosstrainer?
Een crosstrainer is een veelzijdig cardioapparaat. Dit betekent dat je met dit apparaat aan je conditie werkt, maar ook aan tal van spiergroepen.
Welke spiergroepen dit precies zijn, lees je hieronder.
Deze spiergroepen train je met een crosstrainer
Met een spiergroepen train je meerdere spiergroepen:
- Beenspieren: je traint zowel je dijbenen en kuitspieren als je hamstrings. Door op een crosstrainer intensief te trainen, voer je dus eigenlijk een benen training uit.
- Bilspieren: tijdens het trainen op een crosstrainer span je (onbewust) je bilspieren aan. Mocht je een strakke bil willen krijgen, kan een crosstrainer dus uitkomst bieden.
- Buikspieren: ook span je onbewust je buikspieren aan. Het gaat hierbij om verschillende spieren in de buik, waardoor je gehele buik een stuk sterker wordt.
- Armspieren: bij een crosstrainer ligt de focus niet alleen op je onderlichaam, maar ook op je bovenlichaam. Zo train je op een crosstrainer zowel je biceps als je triceps.
- Schouders: doordat je op een crosstrainer meerdere bewegingen maakt, train je ook nog je schouderspieren.
- Rugspieren: hetzelfde geldt voor je rugspieren. Je spant meerdere spieren in je rug onbewust aan, waardoor je ook je rugspieren traint. Hierbij gaat het zowel om de onderste rugspieren (naar de benen toe) als de bovenste rugspieren (bij de schouders)
Afhankelijk van het soort training
Dat je deze spiergroepen traint, mag op zich uniek genoemd worden. Wat ook nog uniek is, is dat je op een crosstrainer meerdere bewegingen kunt maken.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de beweging op de crosstrainer naar voren toe te maken. Je legt dan voornamelijk de nadruk op je benen.
Wil je echter meer je bilspieren trainen? Dan kun je de pedalen naar achteren toe bewegen.
En wil je meer je kuiten trainen? Dan kun je het beste op je tenen gaan staan op de pedalen.
Tevens speelt de weerstand uiteraard een belangrijke rol.
Stel je de weerstand hoog in? Dan merk je dit al snel aan de spieren in je lichaam.
Deze spieren moeten zich flink aanspannen en kunnen na verloop van tijd verzuren. Dát geeft aan dat je in ieder geval lekker/intensief traint.
Ook voor de inwendige spieren
Dat je met een crosstrainer veel spiergroepen traint, mag inmiddels duidelijk zijn. Eén van de groepen hebben we echter nog niet genoemd; de inwendige spieren.
Door op een crosstrainer te trainen, train je ook je long- en hartspieren. Dit betekent dat je hart versterkt wordt, dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en dat je cholesterol verlaagd wordt.
Maakt het soort crosstrainer nog uit?
Ongeacht wat voor crosstrainer je hebt, train je alle spiergroepen.
Wel is het zo dat je op bepaalde crosstrainers intensiever kunt trainen. En daarmee ook intensiever je spieren aanspant/traint.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij professionele crosstrainers. Bij die apparaten kun je veelal de weerstand een stuk hoger instellen.
Des te hoger de weerstand is, des te krachtiger je je spieren traint.
Kun je een ware krachtpatser worden?
Nee, je moet niet denken dat je met een crosstrainer een ware krachtpatser kunt worden. Je traint de spiergroepen wel, maar je hebt daar wel nog aparte krachttraining voor nodig.
Als je een bodybuilder wilt worden, moet je dus voor een combinatie van trainingen kiezen.
Wat het altijd goed doet, is om eerst je spieren op te warmen op de crosstrainer. Voer vervolgens een krachttraining uit.
Je merkt dat je spieren dan al lekker warm zijn, waardoor je betere prestaties levert.
Tips voor het trainen van je spiergroepen
- Zorg ervoor dat je je spieren continu aanspant. Sommige spieren span je onbewust tijdens het trainen al aan. Dit geldt voor veel buikspieren, maar voor nog niet alle buikspieren. Mede daarom is het advies om je buikspieren goed aan te spannen. Doe dit ook bij je andere spieren.
- Stel de crosstrainer goed in. Krijg je tijdens de training last van pijn in je rug of schouders? Dit geeft aan dat je of je buikspieren niet goed aanspant of dat je houding op het apparaat niet goed is. Stel de crosstrainer daarom voor het eerste gebruik goed in.
- Probeer met de houding te variëren. Door met de houding van je benen en voeten te variëren, spreek je nog meer verschillende spiergroepen aan. Zo is het op deze manier mogelijk om extra nadruk te leggen op de kuiten, bovenbenen en/of billen.
0 reacties