Beste professionele crosstrainers

Gepubliceerd door Cornelis op

Crosstrainers worden met de dag populairder. Want los van het gebruik in de sportscholen worden deze fitnessapparaten ook steeds vaker aangeschaft voor thuis!

Maar kun je ook een professionele crosstrainer kopen voor thuis? En wat maakt eigenlijk een crosstrainer professioneel?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over professionele crosstrainers en waar je op moet letten met de aankoop. Ook geven we je een stel aanbevelingen om je zoektocht nog makkelijker te maken!

Wat maakt een crosstrainer professioneel?

Als je op zoek bent naar een professionele crosstrainer, dan zul je ongetwijfeld al wel een beeld hebben van wat een crosstrainer is.

Maar wat maakt een crosstrainer nu eigenlijk professioneel?

Veiligheid

Uiteraard staat veiligheid met alles op het gebied van sporten voorop. Een professionele crosstrainer is hier dan ook geen uitzondering op.

Een professionele crosstrainer moet dan ook voldoen aan een stuk strengere veiligheidsvoorwaarden dan ‘normale’ crosstrainers.

Zo moet een professionele crosstrainer een stuk zwaarder en steviger zijn om ervoor te zorgen dat het toestel op zijn plek blijft staan tijdens de training.

Stevigheid

crosstrainer_professionele_kwaliteit

Maar de stevigheid moet voor meer zorgen dan alleen een stabiele training. Een professionele crosstrainer moet namelijk ook een stuk steviger zijn om duurzaamheid te kunnen waarborgen.

Het apparaat moet natuurlijk behoorlijk lang meegaan. Dat is ook wel te verwachten voor de prijs die je ervoor betaald. Hierom is het belangrijk dat een professionele erg stevig en duurzaam is.

Zwaar vliegwiel

Het vliegwiel is misschien wel een van de meest belangrijke onderdelen van een crosstrainer. De roterende massa werkt dan ook samen met het weerstandssysteem om jou van de training te kunnen voorzien.

Een zwaar vliegwiel zorgt er niet alleen voor dat het apparaat steviger op zijn plek blijft staan, maar ook dat deze meer aan kan. Ook garandeert een zwaar vliegwiel een soepele work-out, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

De beste kwaliteit

Naast de duurzaamheid en stevigheid mag je ook van een professionele crosstrainer verwachten dat het apparaat gemaakt is van topkwaliteit.

Denk hierbij aan een stevige constructie van metaal en kunststof waardoor het toestel intensief gebruikt kan worden.

Naast de beste materialen is een professionele crosstrainer ook voorzien van een aantal functies die jou helpen met je training. Denk hierbij aan verschillende trainingsprogramma’s, een HIIT-programma en connectiviteit met je smartapparaat.

Gemaakt voor intensief gebruik

Maar hetgeen wat een crosstrainer professioneel maakt is dat het toestel dagelijks voor een langere periode van tijd gebruikt moet kunnen worden.

Hoewel je thuis niet dagelijks voor uren achterelkaar gebruikmaakt van je crosstrainer is het bijvoorbeeld in een sportschool wel goed voor te stellen.

Zo moet een professionele crosstrainer toch wel meer dan 5 uur per dag intensief gebruikt kunnen worden.

Waar moet ik op letten?

intensief_belastbare_crosstrainer

Hoewel de meeste professionele crosstrainers in de sportscholen staan zijn de toestellen ook steeds meer gewild voor thuis. Dat is dan ook niet gek, want de apparaten zijn vaak van een stuk meer functies voorzien dan een normale crosstrainer.

Maar voordat je een professionele crosstrainer kunt gaan kopen is het natuurlijk wel verstandig dat je weet waar je op moet letten.

Gelukkig hebben we speciaal voor jou de meest belangrijke punten op een rijtje gezet om je een stukje op weg te helpen.

Vliegwiel

Zoals we eerder al behandeld hebben is het vliegwiel een van de belangrijkste onderdelen van een crosstrainer. De zwaarte van het vliegwiel kan dan ook het onderscheid maken tussen een normale en een professionele crosstrainer.

Maar ook tussen professionele crosstrainers kan het gewicht van het vliegwiel flink variëren. Het beste kun je ook gaan voor een zwaar vliegwiel. Dit zorgt ervoor dat het apparaat soepeler traint en voorzien is van meer weerstandsniveaus.

Lengtepas

Als je een professionele crosstrainer wilt kopen dan ben je waarschijnlijk van plan om er veel gebruik van te maken. Als je er veel gebruik van gaat maken dan wil je natuurlijk zo comfortabel mogelijk kunnen sporten.

Het hebben van een goede lengtepas bij jouw lichaamslengte is dan ook belangrijk. De lengtepas bepaald namelijk hoe natuurlijk de loopbeweging aanvoelt.

Over het algemeen is een lengtepas boven de 40 cm al goed. Ben je langer dan 180 cm? Dan is het waarschijnlijk wel verstandig om voor een grotere lengtepas te gaan.

Trainingsprogramma’s

Een goede professionele crosstrainer is voorzien van het een en ander aan trainingsprogramma’s. Bij het aanschaffen van een professionele crosstrainer is het dan ook wel verstandig om te kijken naar beschikbare trainingsprogramma’s.

Zo is het aan te raden om een toestel te nemen die naast voorgeprogrammeerde intervalprogramma’s ook een of meerdere hartslagprogramma’s heeft. Zo kun je doelgericht op je hartslag trainen en gemakkelijker je trainingsdoelen behalen.

Opbergmogelijkheden

Een professionele crosstrainer is groot. Dit is natuurlijk een van de criteria, want met zijn gewicht en formaat weet het toestel de veiligheid te waarborgen. Maar niet iedereen heeft even veel ruimte in huis.

Het is daarom aan te raden om te kijken naar een professionele crosstrainer met goede opbergmogelijkheden. Zo zijn de meeste modellen voorzien van transportwieltjes aan de bodem, maar zijn er ook apparaten die je kunt inklappen. Zo staat hij nooit in de weg.

Onze aanbevelingen

Om het nog even wat makkelijker voor je te maken hebben wij onze twee aanbevelingen voor je hieronder vermeldt.

Kettler Omnium 500

crosstrainer_professioneel_kettler

Te beginnen met de Kettler Omnium 500. Deze stevige crosstrainer is gemaakt van een sterke combinatie van metaal en kunststof. Hierdoor heeft het toestel zelf een gewicht van 75 kg en kan hij een gewicht aan tot maar liefst 130 kg.

Het vliegwiel van de crosstrainer weegt maar liefst 18 kg waardoor je de meeste soepele training krijgt die je maar kunt wensen. Het vliegwiel werkt samen met een slijtvrije magneet weerstand, waardoor de crosstrainer beschikt over 76 verschillende weerstandsniveaus.

De professionele crosstrainer is voorzien van een helder lcd-scherm. Hierop zie je de volgende gegevens binnen een oogwenk terug:

 • Tijd
 • Snelheid
 • Afstand
 • Wattage
 • Verbrandde calorieën
 • Rotaties per minuut
 • Hartslag

De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handgrepen van het apparaat.

Op dit lcd-scherm kun je ook het weerstandsniveau instellen en een keuze maken uit een van de 10 verschillende trainingsprogramma’s.

Bieden de trainingsprogramma’s niet genoeg uitdaging? Dan kun je ook eenvoudig je smartapparaat koppelen met de crosstrainer en gebruikmaken van je favoriete trainingsapp. Deze kun je vervolgens plaatsen op de tablethouder.
Flow Fitness Perform X4i

flow_fitness_perform_x4i

Tot slot hebben we nog de professionele Flow Fitness Perform X4i crosstrainer. Deze crosstrainer is voorzien van een extra stevig ontwerp gemaakt van kunststof en metaal. Door dit ontwerp kan het toestel een gebruikersgewicht aan tot maar liefst 170 kg.

Over het vliegwiel hoef je je ook geen moment zorgen te maken. Deze weegt maar liefst 30 kg, waardoor je zeker weet dat je op een extreem soepele manier kunt trainen. De lengtepas van het apparaat is 52 cm wat dit nog eens extra waarborgt.

Het apparaat beschikt over 20 verschillende weerstandsniveaus en 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze zijn beide te selecteren via het lcd-scherm van het apparaat. Op het lcd-scherm zie je ook de belangrijkste parameters terug:

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Verbrandde calorieën
 • Hartslag
 • Wattage
 • Rotaties per minuut

Je kunt gemakkelijk je tablet of smartphone verbinden met de crosstrainer. Zo kun je gebruikmaken van je favoriete sport applicaties zoals Strava en Runkeeper.

Ook kun je genieten van je favoriete muziek dankzij de ingang voor mp3-speler en ingebouwde speakers.
Conclusie

Als je van plan bent om een professionele crosstrainer te gaan kopen dan zijn er een aantal zaken waar je je bewust van moet zijn. Zo is een professionele crosstrainer extra zwaar, stevig en erop gebouwd om flink intensieve trainingen aan te kunnen.

Hoewel deze apparaten vooral in sportscholen voorkomen zijn ze ook uitermate geschikt voor thuis. Let er van tevoren wel op dat je genoeg ruimte hebt en dat je vloer het gewicht aan kan.

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *