Vliegwiel van de crosstrainer: Alles wat je moet weten

Is het vliegwiel van een crosstrainer een belangrijk onderdeel? Ja, zeker:

  • Des te zwaarder het vliegwiel is, des te hoger je de weerstand in kunt stellen.
  • Des te zwaarder het vliegwiel is, des te efficiëntere en stabielere bewegingen je kunt maken.

Het vliegwiel is van grote invloed op het ‘gedrag’ van de crosstrainer.

Daarbij speelt ook nog de plaatsing van het vliegwiel een belangrijke rol. Zo kun je kiezen tussen een rear driven crosstrainer en een front driven crosstrainer.

Wat is precies de functie van een vliegwiel?

Vliegwiel crosstrainer

Een crosstrainer is zonder vliegwiel niet in staat om te functioneren. Het vliegwiel drijft de crosstrainer als het ware aan, terwijl dit vliegwiel ook samenwerkt met het weerstandsysteem.

Door op de crosstrainer kracht te zetten, breng je het vliegwiel in beweging. Des te sneller je beweegt, des te sneller het vliegwiel ronddraait. Daarmee weet je de training al zwaarder voor jezelf te maken.

Vliegwiel voor of achter?

Crosstrainer vliegwiel voor en achter

Gaat je voorkeur uit naar een compacte crosstrainer? Dan kies je het beste voor een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterzijde.

Mocht je liever een langere beweging op de crosstrainer maken, kun je beter voor een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorzijde kiezen:

  • Achterzijde: langere crosstrainer en daardoor een langere beweging.
  • Voorzijde: compactere crosstrainer en daardoor een kortere beweging.

Let op: ben je langer dan 1,85 meter? Kies dan voor een rear driven crosstrainer. Die crosstrainers zijn geschikt voor lange mensen.

Gewicht van het vliegwiel

Crosstrainer

Als je meerdere crosstrainers met elkaar vergelijkt, zou je goed naar het gewicht van het vliegwiel moeten kijken. Hoe zwaar dit vliegwiel moet zijn, hangt van je voorkeuren af.

Wil je de crosstrainer voor recreatief thuis gebruiken? Dan is een vliegwiel van 4 kilogram, 6 kilogram of 7 kilogram meer dan voldoende.

Wil je echter serieus met de crosstrainer aan de slag? Dan is een vliegwiel van 9 kilogram, van 16 kilogram of van 20 kg geschikter.

Al met al speelt het gewicht van het vliegwiel een cruciale rol.

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangegeven hebben, is dit gewicht ook bepalend voor de beweging die je op de crosstrainer maakt:

  • Een te licht vliegwiel zorgt voor instabiele bewegingen. Je kunt hierdoor niet de gewenste kracht overbrengen, terwijl je gewrichten ook de nodige klappen te verwerken krijgen door de onstabiliteit.
  • Een zwaarder vliegwiel zorgt voor stabiele bewegingen. Je beweegt hierbij op een duurzame en stabiele manier de voetpedalen naar voren en achteren. Dit komt de training alleen maar ten goede.

Het vliegwiel is cruciaal

Crosstrainer vliegwiel

De werking van het vliegwiel van een crosstrainer is cruciaal. Zorg er daarom voor dat je bij het vergelijken van crosstrainers goed naar het vliegwiel kijkt:

  • Waar zit het vliegwiel precies? Zit het vliegwiel aan de voor- of achterzijde?
  • Wat is het gewicht van het vliegwiel? Stem de gewenste trainingen goed af op dit gewicht.