Wat zijn de voor- en nadelen van een crosstrainer?

Gepubliceerd door Cornelis op

Het gebruiken van een crosstrainer is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vele maken met regelmaat gebruik van de fitnessapparaten in de sportschool en soms zelfs thuis.

De apparaten zijn dan ook niet meer weg te denken in de levens van miljoenen mensen wereldwijd. Maar geen enkel apparaat is perfect en komt met zijn eigen setje voor- en nadelen.

Wat zijn de nadelen van een crosstrainer? En vooral ook, wat zijn de voordelen?

De voor- en nadelen van een crosstrainer

Voordelen & nadelen crosstrainer

Geen enkel apparaat is perfect.

Ieder fitnessapparaat heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Dat geldt dan ook voor een crosstrainer.

Waar is een crosstrainer goed voor? En wat voor een effect heeft het op het lichaam?

Hieronder gaan we je meenemen langs alle grote voor- en nadelen van een crosstrainer!

Crosstrainer voordelen ✅

Laten we beginnen met het goede nieuws, dat is over het algemeen wel het fijnste.

Het gebruiken van een crosstrainer is zwaar, maar neemt bovendien een flink bord met voordelen met zich mee!

Full-body work-out

crosstrainer-uitproberen

We hebben het een stukje terug ook al een beetje gezegd, maar een crosstrainer gebruik je niet om maar één groep spieren te trainen.

Sterker nog, met een crosstrainer krijgt je hele lichaam een volledige training; een zogeheten full-body work-out!

Je beweegt het apparaat namelijk voort door met zowel je armen als je benen te bewegen.

Dit zorgt ervoor dat je je biceps, triceps en beenspieren traint.

Maar ook bijvoorbeeld je rug, nek en je buik. Zelfs de kleine spiertjes in je handen worden niet overgeslagen!

Deze manier van trainen kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker afvalt of spieren kunt opbouwen.

Makkelijk afvallen

crosstrainer-testen

Dit voordeel staat een in verbinding met het vorige punt. Doordat je een full-body work-out hebt verliest je makkelijk gewicht en bouw je gemakkelijk spiermassa op!

Dit komt doordat jouw lichaam de geconsumeerde calorieën moet verbranden om in beweging te kunnen blijven. Als je dus meer delen van je lichaam beweegt, dan moet je lichaam dus meer calorieën verbranden.

Hierdoor verbrand je ongeveer 700 calorieën per uur! Natuurlijk is dit afhankelijk van een flink aantal factoren, maar je verbrand meer dan als je een hometrainer zou gebruiken!

Veilig

crosstrainer-weinig-schokbelasting-voordeel

Het klinkt misschien als een beetje een vreemd voordeel, maar het gebruiken van een crosstrainer is veilig. Dit komt omdat je tijdens je training je hele lijf gebruikt.

Hierdoor kun je minder makkelijk met je vingers of voeten ergens tussenkomen.

Ook zijn crosstrainers ontworpen om flink afgemat te worden tijdens de intervaltrainingen. Hierdoor zijn ze erg stabiel en is het risico op vallen klein.

Een redding voor je gewrichten

tunturi-crosstrainer

Het kan goed zijn dat je een crosstrainer wilt aanschaffen en gebruiken om wat kilo’s kwijt te raken. Dat is natuurlijk hartstikke goed!

Het hebben van overgewicht kan leiden tot pijnlijke gewrichten waardoor veel andere fitnessapparaten zoals een loopband niet fijn zijn.

Een crosstrainer is dan juist de perfecte oplossing! Dit komt door de manier waarop je traint. De beweging die je maakt minimaliseert de klap die je gewrichten op moeten vangen tijdens het sporten.

Hierdoor blijven je gewrichten gespaard en is het apparaat prettig te gebruiken.

Gewoon makkelijk en toegankelijk

Veel dingen in ons leven zijn al moeilijk zat. We hebben dan ook geen zin in een hoop gedoe als we willen sporten. Het gebruiken van een crosstrainer is dan ook absoluut hierom aan te raden.

Een crosstrainer is namelijk erg makkelijk in gebruik. Je gaat gewoon op de pedalen staan, pakt de handgrepen beet en de beweging volgt eigenlijk vanzelf!

Door de simpliciteit van de training is een crosstrainer ook door veel verschillende sporters te gebruiken. Of je nu een topsporter of een beginnende sporter bent, het gebruiken van een crosstrainer is voor iedereen.

Trainen met hartslagprogramma

Het trainen op hartslag is bij veel crosstrainers ook mogelijk. Dit wordt vaak mogelijk gemaakt door de hartslagsensoren in de handvatten van het apparaat. Als je een nauwkeurigere meting wilt dan is een borstband aan te bevelen.

Het hartslagprogramma past de training aan op jouw hartslag. Dit wilt zeggen dat als je hartslag toeneemt de training afneemt en andersom.

Door jouw hartslag op een constant niveau te houden verhoog je overigens ook het aantal calorieën die je verbrandt.

Zo kun je met een hartslagprogramma dus ook een stukje makkelijker afvallen!

Crosstrainer nadelen ❌

Er zitten aardig wat voordelen aan het gebruiken van een crosstrainer. Het apparaat heeft dan ook niet voor niets zijn prestigieuze status.

Maar laten we ook even kijken naar de nadelen die een crosstrainer met zich meebrengt!

Eentonige bewegingsvorm

crosstrainer-eentonig-nadeel

Hoewel het voor veel mensen een perfect apparaat is om lekker los op te gaan, kan het gebruiken van een crosstrainer toch wel eentonig zijn.

Het apparaat biedt namelijk eigenlijk geen variatie afgezien van de weerstandsniveaus.

Gelukkig beschikken veel crosstrainers vandaag de dag over een tablethouder, dus je kunt wel een filmpje of serie aanzetten tijdens het sporten.

Behoorlijk groot apparaat

Een crosstrainer is groot. Nu zijn veel fitnessapparaten nu niet bepaald aan de kleine kant, en een crosstrainer is dat dus ook niet.

Het is dus goed om, voor het aanschaffen, na te denken waar en of je het apparaat kwijt kunt.

Het is tegenwoordig wel zo dat er opvouwbare modellen bestaan. Deze modellen zorgen ervoor dat de crosstrainer aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt en je het apparaat makkelijker kunt opbergen.

Afhankelijk van jouw lichaam

Aan het gebruiken van een crosstrainer zitten helaas grenzen. De apparaten zijn namelijk niet altijd voor iedereen te gebruiken. Zo wordt het moeilijker om een geschikt model te vinden als je boven de 2 meter uitkomt.

Ook geldt dit helaas voor het gewicht dat een crosstrainer aan kan. Ondanks dat de apparaten ook ontworpen zijn om te helpen met afvallen, zijn de apparaten vaak te belasten tot 150 kilo.

Hierdoor kan het voor mensen met overgewicht aan de lastige kant zijn om een geschikte crosstrainer te vinden.

De keuze en prijs

De markt van fitnessapparaten probeert met zo veel mogelijk mensen rekening te houden. Dit leidt tot een flinke hoeveelheid verschillende apparaten en modellen die allemaal net iets anders kunnen.

Wat deze apparaten en modellen wel gemeen hebben is dat ze behoorlijk prijzig kunnen zijn. In tegenstelling tot een home- of roeitrainer is een crosstrainer vaak aan de duurdere kant.

Er zijn gelukkig ook wel goedkopere modellen, maar deze zijn uiteraard een stuk beperkter.  

Conclusie

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende fitnessapparaten op de markt. Voor ieder wat wils eigenlijk.

Ondanks de grote hoeveelheid verschillende producten zijn crosstrainers altijd een gewild iets.
Meer informatie:


Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *