Crosstrainer voor revalidatie? Hier moet je op letten!

Gepubliceerd door Cornelis op

Heb je binnenkort een operatie op de planning staan? Of ben je bijvoorbeeld recentelijk al geopereerd?

Dan staat er mogelijk een lange revalidatie te wachten. Een lange revalidatie waarbij je gericht aan je spieren moet werken.

Is dit mogelijk met een crosstrainer? Ja, absoluut. Een crosstrainer is een zeer geschikt cardioapparaat voor een revalidatie.

Waarom is een crosstrainer geschikt voor een revalidatie?

crosstrainer_voor_revalidatie

Als je op een crosstrainer traint, krijgen je spieren níet met schokken te maken.

Loop je bijvoorbeeld op een loopband hard? Elke keer als je met de zool van je voet op de loopband terechtkomt, krijgen je gewrichten met een klap te maken. Daar is op een crosstrainer geen sprake van.

Daarnaast hoef je op een crosstrainer geen al te bijzondere bewegingen te maken. Je hoeft bijvoorbeeld je enkel of je knie niet te draaien.

Het enige dat je hoeft te doen, is de gekende crosstrainer-beweging te maken. Een beweging waarbij je je spieren niet hoeft te belasten.

Bijkomend voordeel is dat je zelf de weerstand in kunt stellen.

Aan het begin van de revalidatie kies je ervoor om de weerstand volledig weg te laten. Na een paar weken kun je de weerstand langzaamaan opbouwen, waardoor je gericht traint.

Al met al is een crosstrainer uiterst geschikt voor een revalidatie. Op een crosstrainer train je op en leuke, duurzame en  fijne manier.

Wat voor crosstrainer heb je nodig voor een revalidatie?

Om op de juiste manier te revalideren, is een crosstrainer ideaal. Met een crosstrainer werk je gericht naar je doelen toe en train je bovenal op een duurzame manier.

Om dit voor jezelf mogelijk te maken, heb je echter wel een goede crosstrainer nodig. Een goede crosstrainer voor een revalidatie moet aan enkele eisen voldoen.

Om welke eisen dit gaat, bespreken we graag hieronder.

Plaatsing van het vliegwiel

crosstrainer_vliegwiel

Voor een revalidatie is een crosstrainer met een vliegwiel aan de voorkant ideaal.

Doordat het vliegwiel zich aan de voorkant bevindt, moet je met de pedalen een flinke afstand afleggen. Bij deze afstand komt er niet al te veel druk op je (boven)benen te staan. Ideaal tijdens een revalidatie dus.

Daarnaast staan de voeten bij een dergelijke crosstrainer dichter bij elkaar. Je maakt hierdoor een natuurlijke loopbeweging; ook dit is wenselijk/belangrijk bij een revalidatie.

Instap/opstap

crosstrainer_lage_instap

Het is wenselijk dat de crosstrainer een lage instap heeft. Des te lager de instap is, des te makkelijker je van de crosstrainer gebruik kunt maken.

Zeker nadat je geopereerd bent, kun je je been immers niet al te makkelijk optillen. Check daarom goed of de crosstrainer een lage instap heeft.

Ergometer

Voor elke revalidatie is een ergometer een ideale toevoeging.

Als een crosstrainer over een ergometer beschikt, betekent dit dat je heel nauwkeurig de weerstand in kunt stellen. Dit doe je bij de beste crosstrainers op 1 watt nauwkeurig.

Wat hier het voordeel van is? Vooral dat je je revalidatie heel nauwkeurig op kunt bouwen.

Je werkt hiermee gericht naar je einddoel toe: weer helemaal fit en gezond worden. Wij zouden absoluut de voorkeur aan een hometrainer met ergometer geven.

Weerstandssysteem

Als je op zoek naar een geschikte crosstrainer gaat, zou je goed naar het weerstandssysteem moeten kijken. Wij geven zelf de voorkeur aan een magnetische weerstand. Ook met het oog op de revalidatie.

Zo is het ideaal dat dit systeem geluidsstil is. Aangezien je op de meest onmogelijke momenten tijdens je revalidatie zou moeten kunnen trainen, is dat zeer wenselijk.

Ook zorgt dit systeem ervoor dat je soepele en efficiënte bewegingen kunt maken.

Conclusie

Al met al is een crosstrainer ideaal voor een revalidatie. Je traint op een aangename, duurzame en weerstandsvrije manier.

Zorg er wel voor dat je voor een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant kiest. En dat je makkelijk op- en vanaf de crosstrainer kunt komen. Veel succes met je revalidatie!Meer artikelen:

Categorieën: Crosstrainers

Cornelis

Onze absolute expert op het gebied van crosstrainers. Test regelmatig nieuwe crosstrainers uitvoerig uit, om hier scherpe reviews van te maken. Heb je een vraag? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *