Elliptische fiets: De crosstrainer voor buiten op de weg

Vind je de werking van een crosstrainer geweldig, maar wil je graag buiten kunnen trainen? Dan is de elliptische fiets wellicht de beste optie voor je.

Dit is een crosstrainer voor op de weg, dit is een crosstrainer zonder stroom en dit is een crosstrainer voor buiten. Hoe dit allemaal precies werkt, bespreken we graag in dit artikel.

Wat is een elliptische fiets precies?

elliptische_fiets

Een elliptische fiets biedt een combinatie van fietsen, hardlopen en crosstrainen.

Dit komt onder meer door de vormgeving van een elliptische fiets. Deze fiets is nogal langgerekt, beschikt over heuse crosstrainer pedalen en beschikt over twee wielen.

Door op de crosstrainer pedalen de ‘reguliere crosstrainer beweging’ te maken, drijf je de wielen aan. Op deze manier kom je vooruit en kun je van plek A naar plek B toe reizen.

Om hier een goede indruk van te krijgen, raden wij je het kijken van onderstaande video even aan. In deze video zie je precies hoe een elliptische fiets (de ElliptiGO) werkt:

Voor wie is een elliptische fiets geschikt?

Een elliptische fiets is voor vrij veel mensen geschikt:

 • Kinderen: als je voor een kinder-elliptische fiets kiest, is je kind in staat om op een leuke manier in beweging te komen.
 • Volwassenen: elke volwassene is op een elliptische fiets in staat om serieus en leuk te trainen. Ook als je gewoon op zoek naar een praktisch vervoermiddel bent, kan een elliptische fiets de uitkomst bieden.
 • Geblesseerden: heb je op dit moment een blessure waardoor je bijvoorbeeld niet kunt fietsen of kunt hardlopen? Dan is een elliptische fiets de perfecte fiets voor je. Je kunt hiermee van plek A naar plek B toe reizen, waarbij je absoluut niet bang voor pijn hoeft te zijn. De ervaring leert dat je op een elliptische fiets namelijk blessure- en pijnvrij sport.
 • Revalidanten: heb je recentelijk een blessure gehad? Of ben je recentelijk geopereerd? Met een elliptische fiets werk je perfect aan je herstel. Ook hierbij geldt weer dat je op een comfortabele en pijnvrije manier op deze fiets traint.

Wat zijn de voordelen van een outdoor crosstrainer?

Een elliptische fiets wordt ook wel een outdoor crosstrainer genoemd. Een logische benaming, aangezien je een elliptische fiets als een crosstrainer voor buiten kunt zien.

Indien je voor zo’n crosstrainer fiets kiest, geniet je zeker van enkele voordelen. De belangrijkste voordelen bespreken we hieronder.

Heerlijk in de buitenlucht sporten

elliptische_fiets_buiten

Een crosstrainer is een geweldig cardioapparaat, maar je bent wel altijd binnen aan het trainen.

Wil je juist van de fraaie natuur bij je in de buurt genieten? Wil je juist van de frisse buitenlucht genieten? Of wil je samen met iemand anders sporten?

In al deze situaties is een crosstrainer step wellicht de betere keuze.

Je traint lekker in de buitenlucht, je geniet van alles om je heen en de ritten zijn een stuk minder saai. Als je voortdurend maar op je crosstrainer binnen aan het trainen bent, heb je de ruimte ondertussen wel een keer gezien.

Voor meerdere trainingsdoeleinden geschikt

Met een elliptische fiets kun je veel kanten op:

 • Gericht aan je conditie werken: door met een serieus trainingsprogramma aan de slag te gaan, werk je met een elliptische fiets serieus aan je conditie. Grote kans dat je binnen een paar weken al een flinke verbetering van je conditie opmerkt.
 • Gericht aan je gewicht werken: heb je de wens om op je streefgewicht uit te komen? Dan gaat een elliptische fiets je hierbij helpen. Op deze fiets maak je meerdere bewegingen, waarbij je meerdere spiergroepen aanspreekt. Aangezien het hard werken is voor je lichaam, is de kans groot dat je per training veel calorieën verbrandt. Dit komt je lichaamsgewicht alleen maar ten goede.

Wil je vooral kracht opbouwen? Dan kun je het beste voor een ander soort apparaat kiezen. In dat geval is een crosstrainer ook niet de beste optie. Nee, kijk in dat geval naar een krachtapparaat in plaats van naar een cardioapparaat.

Leuke manier van trainen

Veel gebruikers geven ook aan dat een training op een elliptische fiets leuk is. Je maakt verschillende bewegingen, je geniet van de natuur om je heen en kunt samen met andere mensen trainen.

Geen belasting op je spieren

elliptigo_crosstrainer_voor_buiten

Ben je een liefhebber van hardlopen? Dan weet je ongetwijfeld dat hardlopen behoorlijk slecht is voor je gewrichten. Bij elke stap die je op het asfalt zet, krijgen je knieën en andere gewrichten het zwaar te verduren.

Hier heb je op een elliptische fiets géén last van. Op zo’n fiets maak je een soort van loopbeweging, maar dan zonder een schok.

Comfortabel trainen

Kun je er niet gewoon beter voor kiezen om een racefiets te kopen?

Dat zou kunnen, maar op een racefiets train je een stuk minder comfortabel. Je krijgt mogelijk last van zadelpijn, van nekpijn of van rugpijn.

Kies je voor een outdoor crosstrainer? Dan heb je hier helemaal geen last van. Op een crosstrainer voor buiten geniet je gewoon van heel veel comfort.

Wat zijn de nadelen van een outdoor crosstrainer?

Bij een elliptische fiets moet je met enkele nadelen rekening houden:

 • Nogal zwaar: een dergelijke fiets is nogal zwaar. Je tilt hem hierdoor bijvoorbeeld niet eventjes je schuur uit.
 • Nogal groot: voor een elliptische fiets moet je veel ruimte vrijmaken in je tuin of schuur. Het apparaat is nogal onhandig en groot vormgegeven.
 • Vraagt om gewenning: het trainen op een elliptische fiets vraagt absoluut om gewenning. Zo is het opstappen op zo’n crosstrainer voor buiten al lastig.
 • Nogal duur: wil je voor één van de beste elliptische fietsen gaan? Dan betaal je hier een bedrag van 2400 tot 4300 euro voor. Het is dus zeker géén goed cardioapparaat.
 • Onderhoudsgevoelig: aangezien een elliptische fiets veel bewegende onderdelen heeft, is dit apparaat vrij onderhoudsgevoelig. Dat komt ook doordat in de buitenlucht allerlei (vuile) deeltjes in deze onderdelen terechtkomen.

Onze conclusie over een elliptische fiets

elliptigo_crosstrainer

Een elliptische fiets is een leuk cardioapparaat, maar een crosstrainer voor binnen lijkt ons de betere keuze.

Een crosstrainer voor binnen is immers een stuk goedkoper, praktischer in gebruik en gangbaarder. Zo heb je bij een crosstrainer voor binnen ook een stuk minder omkijken naar bijvoorbeeld onderhoud en service.

Klik hieronder voor het beste aanbod crosstrainers: